Po mnenju nekaterih je nanizanka South Park pravcato hudičevo delo. Foto: Comedy Central
Po mnenju nekaterih je nanizanka South Park pravcato hudičevo delo. Foto: Comedy Central
South Park so posneli tudi parodijo na film Kristusov pasijon in jo naslovili Judov pasijon. Foto: Comedy Central

V začetku decembra, ko je animirana serija South Park sezono končala z epizodo Krvava Mary, je ameriški Katoliški zvezi za verske pravice prekipelo. Na televizijsko mrežo Comedy Central se je usul plaz pritožb, češ da nespoštljivo prikazujejo cerkvene figure. Vse kaže, da so animirane junake nasprotniki naposled uspeli utišati. Danes zvečer bi NBC moral Krvavo Mary predvajati drugič, a so jo brez vsakega pojasnila umaknili iz sporeda.

In kaj je povzročilo tako ogorčenje?
V spornem delu South Parka prebivalci tega mesteca naletijo na kip device Marije, ki krvavi iz zadnjega dela, kar iz bližnje in daljne okolice privabi celo trumo romarjev in invalidov, ki upajo na čudežno ozdravljenje. Naposled pokličejo tudi papeža Benedikta XVI., da bi raziskal, ali gre v resnici za čudež. Papež po pregledu ugotovi, da ima kip "samo" menstruacijo in da zaradi tega ni vredno dvigovati preveč prahu.

Kot je bilo mogoče pričakovati, je katoliško zvezo zmotil predvsem nespoštljiv prikaz device Marije in papeža, situacijo pa je še poslabšalo dejstvo, da so epizodo prvič predvajali prav na predvečer dneva, ko katoliki praznujejo brezmadežno spočetje.

Kapitulacija ali obzirnost do verskih čustev?
Konservativno združenje je "v imenu vseh katoličanov" zahtevalo opravičilo podjetja Viacom, ki ima pod svojim okriljem Comedy Central, epizodo pa bi morali po njihovem zbrisati iz obličja zemlje, kar pomeni, da ne bi izšla niti v DVD-zbirkah.

Joseph A. Califano Jr., član odbora Viacoma, je zahtevam nemudoma ustregel in v izjavi za javnost priznal, da je bil South Park tokrat "odvraten in nagnusen". Comedy Central izjave očetovskega podjetja ni komentiral, verjetno pa je umik epizode iz sporeda (in vseh omemb na uradni spletni strani) sam zase dovolj zgovoren.