Kitajsko-ameriška režiserka Chloé Zhao je druga ženska v zgodovini z oskarjem za režijo. Foto: EPA
Kitajsko-ameriška režiserka Chloé Zhao je druga ženska v zgodovini z oskarjem za režijo. Foto: EPA

Režiserka drame Dežela nomadov in Marvelovega filma Eternals bo za velika platna priredila Hamneta, roman irske avtorice Maggie O'Farrell, poroča IndieWire.

Sorodna novica Liffe: Jezdec

Zgodovinski roman pripoveduje zgodbo o ženi Williama Shakespeara Anne Hathaway, ki je v romanu poimenovana Agnes, in njeni romanci z moškim, ki je pozneje postal najslavnejši dramatik na svetu. Roman se osredotoča na smrt njunega sina Hamneta, ki je leta 1596 umrl, star le enajst let. Obstajajo ugibanja, da je sin navdih za najbolj znano Shakespearovo igro, ki ima zelo podobno ime – Hamlet.

Za roman je dobila žensko nagrado za leposlovje, National Book Critics Circle, revija New York Times Book Review pa ga je uvrstila med deset najboljših knjig leta.

Sorodna novica Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

Zhao in O'Farrell bosta skupaj napisali scenarij za film. Za svojo dramo Dežela nomadov iz leta 2020 je Zhao prejela oskarja za najboljšo režijo, in tako postala druga ženska in prva Azijka s to nagrado. Dobila je več nagrad, tudi zlatega leva za najboljši film na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Postala je tudi prva ženska po 40 letih z zlatim globusom za najboljšo režijo.

Pred to zmago je Zhao debitirala leta 2015 s premiero na Sundanceu s filmom Songs My Brothers Taught Me ​​in prejela pohvale kritikov za svoj celovečerec Jezdec leta 2017.

Leta 2021 je kitajska režiserka naredila oster zasuk od svojega dela v neodvisnih filmih, ki se dogajajo na ameriškem zahodu, in posnela film Eternals za studio Marvel, poudarjajo pri IndieWire.