Filmskega režiserja Romana Polanskega je v preteklosti spolnega napada obtožilo več žensk, v več primerih so trdile, da jih je spolno napadel, ko so bile še mladoletne. Foto: EPA
Filmskega režiserja Romana Polanskega je v preteklosti spolnega napada obtožilo več žensk, v več primerih so trdile, da jih je spolno napadel, ko so bile še mladoletne. Foto: EPA

S poravnavo se je francosko-poljski režiser izognil sojenju glede domnevnega spolnega napada leta 1973. Začetek procesa je bil sicer na civilnem sodišču v Los Angelesu napovedan za avgusta prihodnje leto.

Danes 91-letni režiser se je večkrat spoprijemal z obtožbami spolne zlorabe in se zaradi drugega primera, ko je priznal, da je leta 1977 posilil tedaj 13-letno Samantho Geimer, že desetletja izogiba ZDA (leta 1978 je od tam pobegnil v Francijo pred izrekom sodbe).

Tako kot v primeru Samanthe Geimer se je tudi tokratna tožba nanašala na posilstvo, ki naj bi ga po navedbah tožnice režiser v Los Angelesu storil v 70. letih 20. stoletja. Foto: EPA
Tako kot v primeru Samanthe Geimer se je tudi tokratna tožba nanašala na posilstvo, ki naj bi ga po navedbah tožnice režiser v Los Angelesu storil v 70. letih 20. stoletja. Foto: EPA

V tokratnem primeru je Polanski obtožen posilstva, spolnega napada in povzročitve hudih duševnih bolečin. Tožnica, imenovana le Jane Doe, je trdila, da jo je režiser leta 1973 peljal na večerjo v restavracijo v Los Angelesu, kjer ji je kljub zavedanju, da je mladoletna, ves večer ponujal alkoholne pijače. Ko je postajala omotična, jo je odpeljal na svoj dom v Los Angelesu. Zbudila se je v postelji, kjer ji je po njenih trditvah Polanski rekel, da želi imeti z njo spolni odnos. "Čeprav je bila opita, je tožnica obtožencu rekla: 'Ne. Prosim, ne počni tega.' Tožnica trdi, da se obtoženec za njene prošnje ni zmenil," njeno pričanje navaja tožba.

Po besedah režiserjevega odvetnika Alexandra Rufusa - Isaacsa je bil postopek umaknjen. Zadeva je bila "poleti rešena v obojestransko zadovoljstvo strank in je bila zdaj tudi uradno umaknjena," je odvetnik zapisal v elektronski pošti.

Civilna tožba vložena tik pred iztekom roka
To je za Guardian potrdila tudi tožilka Gloria Allred, ki je bila tudi zagovornica žrtev Jeffreyja Epsteina in Billa Cosbyja. V sodnih dokumentih, ki so bili julija vloženi v Kaliforniji, je bilo navedeno, da je bil dosežen "pogojni dogovor".

Tožba je bila vložena junija 2023, tik pred iztekom veljavnosti kalifornijskega zakona, ki je omogočil podaljšanje roka za vložitev tožb proti domnevnim storilcem kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost.

Polanski je iz ZDA pobegnil na predvečer razglasitve sodbe v primeru Samanthe Geimer. Takrat je tudi nekaj tednov preživel v zaporu, kjer je bil deležen psihiatričnega opazovanja. Posilstvo je priznal v zameno za krajšo zaporno kazen. Ker pa so se tik pred izrekom sodbe pojavili dvomi o dani obljubi, je Polanski iz ZDA pobegnil v Francijo.
Letos je Samantha Geimer, ki je svojo izkušnjo popisala v knjigi spominov z naslovom The Girl: A Life in The Shadow Of Roman Polanski (Dekle: Življenje v senci Romana Polanskega), sodišče prosila, da ovrže 40 let star primer.

Sorodna novica Francosko sodišče Polanskega oprostilo obrekovanja igralke Charlotte Lewis

Več obtožb spolnega napada, režiser vse zavrnil
Med letoma 2017 in 2019 so Polanskega spolnega napada obtožile štiri ženske. Vse so trdile, da se je napad zgodil v 70. letih 20. stoletja – tri med njimi so bile takrat mladoletne, vključno z Marianne Barnard, ki trdi, da jo je Polanski napadel, ko je bila stara deset let. Leta 2010 je britanska igralka Charlotte Lewis Polanskega obtožila, da jo je spolno napadel leta 1983, ko je bila stara 16 let. Režiser je vse obtožbe zanikal.

Charlotte Lewis je pozneje proti Polanskemu vložila tožbo zaradi obrekovanja, saj je, kot je trdila, postala žrtev "kampanje blatenja", ki ji je "skoraj uničila" življenje, potem ko je spregovorila o zlorabah, ki so se zgodile v 80. letih. Maja letos pa je francosko sodišče Polanskega oprostilo obrekovanja britanske igralke Charlotte Lewis. "Mislim, da je to žalosten dan ne le za ženske, ampak tudi za moške. Ne vem, kaj naj še rečem. Vseeno se bomo pritožili, tako da zadeve še ni konec. Žal mi je le za mojo družino. Minilo je 14 let, vendar sem ponosna nase, da sem s svojim odličnim odvetnikom in pravno ekipo, ki je odlična in tako profesionalna, ter podporo novinarjev in dobrih prijateljev vztrajala pri tem," je Lewis dejala po sodbi sodišča.