Clooney in Freeman si nagrado kritikov (National Board of Review) delita enakovredno, prevzela pa sta jo v New Yorku. Foto: EPA
Clooney in Freeman si nagrado kritikov (National Board of Review) delita enakovredno, prevzela pa sta jo v New Yorku. Foto: EPA

Clooney je bil nagrajen za vlogo letečega poslovneža v filmu V zraku, ki na vsak način želi preleteti deset milijonov zračnih milj, pri tem pa zanemari medčloveške odnose. Freeman je nagrado prejel za vlogo Nelsona Mandele v filmski drami Invictus. V zraku je prejel še nagrado za najboljši film, prirejeni scenarij (Jason Reitman) in stransko žensko vlogo (Anna Kendrick). Clint Eastwood je za Invictus dobil nagrado kritikov za najboljšega režiserja.

Več o filmu V zraku in intervju z Jasonom Reitmanom preberite tukaj.
Kendrickova je na podelitvi povedala, da je imelo sodelovanje z oboževanim igralcem (Clooney) tudi senčno stran. Kot je poročal USA Today, je igralka priznala, da je njen soigralec v filmu V zraku šarmanten in lep. "Žal pa mi je, da moram vedno govoriti le o njem. Zato mu z menoj ni najbolj prijetno."

Za najboljšo igralko v glavni vlogi zaljubljene študentke so kritiki izbrali Britanko Carey Mulligan za film Neka vzgoja (An Education). Nagrado za animirani film so dobili ustvarjalci Pixarjevega Kvišku (Up). Na slovesni podelitvi so bili tudi igralci Michael Douglas, Peter Sarsgaard in Woody Harrelson.

Med izbranci dva Avstrijca
Med tujejezičnimi filmi je slavil francoski Prerok (Un prophete) Jacquesa Audiarda. Avstrijski igralec Christoph Waltz ni dobil nagrade za najboljšega stranskega igralca, kritike je namreč najbolj navdušil Woody Harrelson. Med "Top Five" med tujimi filmi sta se prebila Beli trak (Das weisse Band) Michaela Hanekeja in Revanš (Revanche) Götza Spielmanna. Oba režiserja sta iz Avstrije. Haneke se bo v nedeljo potegoval še za ameriško filmsko nagrado nagrado zlati globus.

Kritiške nagrade, ki jih določajo filmski zgodovinarji, študenti filmskih šol in filmski strokovnjaki, so pomemben lakmus za poznejše oskarje - najbolj zaželene zlate kipce bodo v Hollywoodu podelili 7. marca. Oba zadnja favorita zveze kritikov - Ni prostora za starce (No Country for Old Men) in Revni milijonar (Slumdog Millionaire) - sta potem dobila tudi oskarja za najboljši film.