Brad in George v skupnih intervjujih po navadi delujeta kot izjemno uigran in dobrovoljen par. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Brad in George v skupnih intervjujih po navadi delujeta kot izjemno uigran in dobrovoljen par. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Joel in Ethan Coen
Joel (levo) in Ethan Coen za snemanje črne komedije nimata tehtnejšega razloga kot to, da 'česa takega še nista posnela'. Z oskarjem za svoj zadnji film v žepu česa drugega niti ne potrebujeta. Foto: EPA
Brad Pitt
Brad je do naslednjega festivala obljubil še dva otroka. Če bi šlo za koga drugega, bi bili čisto gotovi, da gre za šalo, tako pa ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
George Clooney
Benetke so 'eden Georgeevih najljubših krajev na svetu'. Foto: EPA
Takole je videti, ko do Georga Clooneyja pridejo oboževalke ... Foto: Reuters
'Fanta' sta spotoma še malo navijala za Baracka Obamo. Foto: Reuters

MMC je bil na ekskluzivni konferenci ob svetovni premieri filma Burn After Reading, ki se ponaša s klasično coenovsko igralsko zasedbo, za katero sta brata (režiserja, scenarista in producenta) vloge napisala posebno za njiju. Rezultat? Hollywoodska lepoca Brad Pitt in George Clooney, kot jih do zdaj se niste vajeni - v vlogi idiotov.

Na tiskovni konferenci na Beneškem filmskem festivalu sta bili poleg Coenov, Pitta in Clooneyja prisotni še oskarjevki Tilda Swinton in Frances McDormand.

Ethan, Joel - sta posnela Burn After Reading po Ni prostora za starce, ker sta hotela spremembo ritma po temačnem trilerju?
Joel:
Ne, vohunski film sva posnela zato, ker ga še nikdar nisva. Lahko bi posnela tudi fim o psih ali vesoljskega, a nazadnje sva pristala pri tem. Nimava kakšnega zavednega vzorca.
Ethan: Film sva začela pisati med snemanjem Ni prostora za starce, in sicer kot neke vrste vajo. Preprosto hotela sva posneti film s temi določenimi igralci.
George: Vse te vloge sta napisala za nas? Ob pogledu na njih sem zelo zaskrbljen, kaj si morata misliti o nas ...

Brad, nazadnje, ko ste bili v tej sobi (lani ob promociji filma The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, op. a.), ste imeli štiri otroke. Zdaj jih imate šest. Sprašujem se, če jih nameravate imeti še več in koliko je pravzaprav dovolj?
Pitt:
Imel bom še dva do konca naslednjega leta (smeh).

Brad, kako sta dvojčka in ali sta vsak dan bolj podobna vam in Angie?
Pitt:
Dvojčka sta dobro. (Nazdravi s kozarcem vode pred seboj.)

George, kaj pa vi? Se nameravate kaj ustaliti in imeti tudi vi otroke?
Clooney:
Tako presenečen sem, da slišim to vprasanje! To je iskreno prvič, da so me to vprašali (smeh v dvorani). Poročil se bom in dobil otroke danes.
Pitt: In do takrat bom jaz delil svoje z njim.

George, z Bradom ste v preteklosti že večkrat delali (v trilogiji Oceanovih, op. a.). Kako je bilo delati z njim tokrat?
Clooney:
V bistvu zdajle sediva vsak na svojem koncu mize zato, ker imava odrejen nalog o nepribliževanju (smeh v dvorani). Pravzaprav tokrat nisva delala skupaj. No, v bistvu sva! Imava tisti en skupni prizor ... Ja, vedno je zabavno.

Ethan in Joel, imena likov v filmu so izjemno zanimiva: Linda Litzke, Harry Pfarrer, Chad Feldheimer. Zvenijo zelo čudaska, komična in - nemška. Kje ste jih pobrali in kako se počutijo igralci v vlogi likov s takimi imeni?
Joel Coen:
(se spogleduje z bratom) Obtičala sva. Ja, imena sva kar potegnila iz zraka. Mislim, da nikdar nisva imela namena, da so nemška, čeprav, kot ste izpostavili, veliko med njimi jih je prav to. Zakaj? Pojma nimam.

Se počutita kaj krivo, ker pišeta Georgeu in Bradu vloge idiotov? In imate že naslednjega idiota v mislih?
Joel:
Potem ko smo posneli grobo različico filma, mislim, da je George rekel: Okej, fanta, igral sem svojega zadnjega idiota, na kar je Ethan odvrnil: Potem očitno ne boš več delal z nama. (smeh) V bistvu imava ze dolgo zgodovino pisanja vlog za idiotske like. To delava že leta in gre v čas pred najinim sodelovanjem z Georgeem ali Bradom. Najinega naslednjega idiota bo igral Michael Stuhlbarg (v filmu A Serious Man, op. a.), tako da si zapomnite to ime!

George, Brad - je vaju kaj sram igrati idiota?
Clooney: Ah, jaz redno igram idiote za Coena. Z njima sem posnel tri filme in pravim jim kar moja trilogija idiotov.
Pitt: Potem ko sem prebral vlogo Chada, za katero sta Coena rekla, da sta jo napisala prav zame, nisem bil prepričan, ali bi moral biti počaščen ali užaljen ...

Gospod Clooney, zdi se mi, da snemate veliko filmov, ki se vrtijo v vohunskem svetu. In navadno gre za izjemno obvladane, resne like, kar tokratni niso. Zamočijo, so komični in imajo nenehno tike. Kaj na agentih vas tako zelo privlači?
Clooney:
Rad bi imel inteligentnejši odgovor na vaše vprašanje ... Resnica je, da sta mi Coena poslala ta scenarij in zdel se mi je izjemno smešen in nekaj, česar še nisem igral. Nikoli nisem niti pomislil, da gre za vohunski svet, preprosto sem užival delati z idioti, kaj globlje nisem razmisljal. Preprosto smo mislili, da je smešno, ne? (se obrne h Coenoma).
Ethan: V resnici gre za poziv k miru na svetu.
Joel: Mimogrede, začenjam čutiti nekaj v množici tule, občutek, da vsi mislite, da je nekaj narobe biti idiot. Samo posvaril bi vas rad glede tega, ker gre za občutljivo tematiko in veliko demografiko.
Frances McDormand: Vsaj v Ameriki ...

George in Brad - kako bi opisala dejanja vajinih likov?
Clooney:
No, mislim, da je moj lik zelo, zelo pameten - kar vam lahko pove, kakšen je moj IQ ... Prvi film, ki sem ga posnel s Coenoma, je bil Ou Brother Where Art Thou. Takrat sta mi dejala, da je poanta mojega lika v filmu, da naj vedno mislim, da sem najpametnejši možak v sobi. Poleg tega za veliko od teh idiotov sploh ne mislim, da so idioti, tako da se bolj poigravam z njihovim intelektom.
Pitt: No, jaz nisem dojel, dokler nisem videl odlomkov, da je moj lik, Chad, še vedno devičnik ...

Koliko prostora pa data brata Coen igralcem za improvizacijo?
Clooney:
Nisem prepričan, če sploh smo kaj improvizirali, kar resnično pove veliko o pisalnih sposobnostih Coenov, da mislite, da smo improvizirali.
Frances: Kaj pa tvoje petje?
Clooney: O, ja, petja sem se sam domislil ...
Frances: Coena ne pustita improvizacije. Če kdo kaj poskuša, mu rečeta, naj neha.
Brad: Ne, nič improvizacije. Nimamo veščin. Ne znamo.

George, Brad, povejta iskreno. Mar ne bi bila raje v tem trenutku v Denverju (tam poteka demokratska konvencija, kjer je bil Barack Obama uradno nominiran za predsedniškega kandidata - Clooney je eden Obamovih največjih podpornikov)? In ali sta optimistična, da "yes, we can" (slogan Obame, op. a.) zmagamo?
Clooney:
Zadovoljen sem, da sem tu. To je eden mojih najljubših krajev na svetu, konvencije pa raje gledam po televiziji. Mislim, da bi morali biti zvezde konvencije ljudje, ki se potegujejo za politični položaj. V odgovor na drugo vprašanje pa: sem pesimističen, a optimističen. Menim, da gre za izjemno razburljivo obdobje v ameriški politiki.
Pitt: Tudi jaz sem optimističen. Je ključen čas. Odločilen čas. Navdušen sem nad potekom stvari.

Kaja Sajovic