Če bo Antonio Banderas podpisal pogodbo, se bo v ekstravagantno življenje svojega rojaka podal v prvem četrtletju leta 2009. Foto:
Če bo Antonio Banderas podpisal pogodbo, se bo v ekstravagantno življenje svojega rojaka podal v prvem četrtletju leta 2009. Foto:
Salvador Dali: La persistencia de la memoria (1931)
Pridih nadrealizma, ki žari iz Dalijevih najbolj znanih del, bo Simon West pričaral s kombiniranjem igranih in animiranih izsekov.

Precej časa se že govori o tem, da bo enega največjih slikarskih imen 20. stoletja upodobil ameriški oskarjevec Al Pacino, zdaj pa se za Dalijev lik dogovarja še Antonio Banderas. Če bo prvi nastopil v filmu z naslovom Dali and I: The Surreal Story, pa so si španskega igralca kot najprimernejšega za vlogo ekstravagantnega umetnika zamislili ustvarjalci filma s preprostim naslovom Dali. Za nizkoproračunskim filmom stoji produkcijska hiša Media 8 Entertainment (znana po filmu Pošast), režijo pa bo prevzel Britanec Simon West.

Sanjske podobe Dalijevih slik in njegovo življenje bodo skušali v filmu prikazati s prepletanjem igranih in animiranih izsekov. Zgodba bo osvetljevala, kako je Dali "s seksom, z grehom in nadrealizmom" osvajal ZDA, pozneje pa klonil pod škandalom in osebno nesrečo. Po Westovih napovedih se film ne bo osredotočal le na Dalijevo ekstravagance polno življenje, ampak ga bodo začinili še z odnosom z ženo Galo, njegovo muzo in manipulativno menedžerko.

Od vzpona do tragičnih zadnjih let
Film se bo torej podajal od umetnikovega osvajanja sveta, tudi na področju oglaševanja (konec 60. let je snemal oglas za čokolade Lanvin, oblikoval logo za lizike Chupa Chups in sodeloval pri oglaševanju Evrosonga 1969), pa vse do nenadnega preobrata po letu 1980, ko mu je tudi zaradi Galinih "koktajlov", ki so mu načeli živčni sistem, umetnikovega zloma po ženini smrti leta 1982, pa vse do njegove smrti leta 1989 zaradi odpovedi srca v starosti 84 let.

Produkcijska hiša se s projektom ukvarja od leta 2003, ko je West pisanje scenarija zaupal Jeremyju Waltersu, samo snemanje filma pa naj bi se začelo v prvem četrtletju prihodnjega leta v Španiji in Veliki Britaniji. Poleg Westa sodeluje kot producent filma Dali tudi Jib Polhemus, ki je stal že za pustolovsko akcijo Lara Croft: Tomb Raider.

Eno življenje v treh zgodbah
Ala Pacina bo v vlogi Dalija usmerjal režiser Andrew Niccol, poleg tega pa nastaja še en film z Little Ashes, v katerem umetnika upodablja Robert Pattinson. Ta se bo prelevil v čas Dalijevih mladih let in njegovih ljubezenskih zvez, v filmu pa bomo spoznali tudi filmarja Luisa Bunuela in pesnika Federica Garcia Lorca.

M. K.