Filmsko masko Draxa so mojstri ličenja vsak dan nanašali pet ur, pri čemer je bilo treba nanj nalepiti 18 tetovaž, on pa je moral pri tem ves čas stati. Foto: IMDb
Filmsko masko Draxa so mojstri ličenja vsak dan nanašali pet ur, pri čemer je bilo treba nanj nalepiti 18 tetovaž, on pa je moral pri tem ves čas stati. Foto: IMDb

Dave Bautista se torej poslavlja od Marvelovega filmskega vesolja: tretji del franšize Varuhi vesolja bo njegov zadnji nastop v vlogi Draxa Uničevalca. Vloga je zaznamovala zadnjih deset let in sedem Marvelovih filmov, a Bautista je kar zadovoljen, da jo pušča za seboj.

"Tako hvaležen sem za Draxa. Rad ga imam. Ampak sem si pa tudi oddahnil, da je konec," je Bautista priznal v nedavnem intervjuju za revijo GQ. "Ni bilo vse samo prijetno. Težko ga je bilo igrati. Proces nanašanja filmske maske me je izčrpaval. Ne vem, ali hočem, da bi bil Drax moja zapuščina – to je trapasta vloga, jaz pa bi raje nastopal v dramskih vlogah."

V skladu s temi cilji so tudi vloge, v katerih ga bomo videli letos. Vloga v Shyamalanovi novi srhljivki Trkanje v noči (Knock at the Cabin) bo njegova največja doslej: "Toliko nisem v filmu še nikoli govoril. Cele strani monologov. Snemali smo na film, kar je neverjetno drago, in z eno samo kamero, kar pomeni, da nimaš razkošja rezov. Eno samo priložnost imaš – mora ti uspeti v prvo. To je velik pritisk. Rad bi si zapomnil vse replike, ampak ne na račun čustev v prizoru."

Trkanje v noči, ki v naša kina prihaja 2. februarja, bo Bautistova največja vloga doslej. Foto: IMDb
Trkanje v noči, ki v naša kina prihaja 2. februarja, bo Bautistova največja vloga doslej. Foto: IMDb

Za Denisa Villeneuva bi nastopal tudi brezplačno
Drugi del spektakla Dune: peščeni planet bo že tretje Bautistovo sodelovanje z Denisom Villeneuvom – pred prvim Dunom se je pojavil tudi v Iztrebljevalcu 2049. "Če bi lahko dobil glavno vlogo v Denisovem filmu, bi to naredil zastonj," je pripomnil za GQ. "Ob njem sem ugotovil, kako dober sem lahko. Iz mene potegne najboljše. Vidi me v drugi luči, v meni vidi igralca, kakršen hočem biti."

Pozneje v intervjuju razčleni še svoj pogled na zvezdništvo: "Roko na srce, fučka se mi za zvezdništvo. Nimam glamuroznega življenja. Živim v Tampi na Floridi. Ni mi mar za žaromete, ni mi mar za slavo. Rad bi bil boljši igralec, rad bi spoštovanje svojih kolegov. Ne potrebujem pa nagrad, res ne. Gre za izkušnjo, za to, da vem, da sem nekaj dosegel."

Svojih ambicij ni nikoli skrival, tudi v zvezi z vlogo Draxa v Marvelovem filmskem vesolju. Leta 2021 je v intervjuju za Collider prostodušno izjavil, da so pri Marvelu "zafrknili", kar se tiče prenosa Draxa iz stripov na filmsko platno. "Res bi si želel, da bi v Draxa vložili več energije. Lik ima zelo zanimivo predzgodbo, kar je bila zamujena priložnost. Saj to ni kritika Marvela, imajo svojo shemo in vedo, katere like bodo izpostavili in kdaj. Je pa to zamujena priložnost." Če bi pri Marvelu lik zastavili bolj večplastno, je dodal, "bi imel priložnost, da – tako čustveno kot telesno – pokažem več njegovih plati."