Isabella Rossellini. Foto: Reuters
Isabella Rossellini. Foto: Reuters

Italijansko-ameriška igralka bo tako letos prejela posebno filmsko nagrado david, je sporočila Piera Detassis, predsednica in umetniška direktorica Italijanske filmske akademije, ki podeljuje prestižne filmske nagrade David di Donatello.

Podelitev nagrad bo 10. maja, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Film La Chimera pa bo premierno prikazan na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu.

70-letni Rossellini je "z veliko mero svobode uspelo izpodbijati vse običajne stvari, s čimer je potrdila, da je vsestranska in nekonformistična umetnica, model velikega slovesa, odlična izvajalka in ironična avtorica provokativnih filmov in gledaliških monologov ter navsezadnje etologinja in okoljska aktivistka", je povedala Detassis.

Rossellini je hči švedske filmske zvezde Ingrid Bergman in italijanskega režiserja Roberta Rossellinija. Med drugim je nastopila v filmih Modri žamet, Divji v srcu, Izgubljena prtljaga in Ljubimki. Na festivalu v Berlinu se je leta 2008 predstavila s svojim režijskim prvencem, kratkim filmom Green Porno.

Prve davide pa so podelili leta 1956
Nagrade David di Donatello, ki so poimenovane po kipu italijanskega zgodnjerenesančnega kiparja Donatella, so filmske nagrade, ki jih vsako leto podeljuje Italijanska filmska akademija. Od leta 2021 davida podeljujejo v 26 kategorijah. Prve davide pa so podelili leta 1956.