Letošnji festival v baskovskem obmorskem mestu San Sebastian se bo začel 22. in sklenil 30. septembra. Na odprtju festivala bodo španskemu igralcu Javierju Bardemu izročili častno nagrado za življenjsko delo, imenovano donostia.

Film Deček in čaplja je na Japonskem napovedoval zgolj ročno narisan Mijazakijev plakat, Studio Ghibli je namreč z asketsko promocijo želel obuditi nostalgijo. Foto: IMDb
Film Deček in čaplja je na Japonskem napovedoval zgolj ročno narisan Mijazakijev plakat, Studio Ghibli je namreč z asketsko promocijo želel obuditi nostalgijo. Foto: IMDb

Mijazakijev film Deček in čaplja pripoveduje zgodbo o dečku Mahitu, ki v svojem novem mestu odkrije zapuščen stolp in vstopi v čarobni svet z govorečo sivo čapljo. 15-letnik se sredi druge svetovne vojne spopada s smrtjo matere, njegov oče pa dela v tovarni vojaških letal. Med razreševanjem težkih bivanjskih vprašanj Mahito sreča cel kup tipično prikupno srhljivih bitij Hajaa Mijazakija, ki se je skozi risano animacijo znova lotil kompleksnih in neredko temačnih tematik.

Ustvarjena zgolj ena minuta filma na mesec
Film Deček in čaplja je sicer v izvirniku naslovljen Kimitachi waikiru ka oziroma v angleščini How Do You Live? (Kako živiš?). Animirano fantazijsko pustolovsko dramo, ki je nastala pod okriljem znamenitega japonskega Studia Ghibli, je navdihnila istoimenska knjiga Genzabura Jošima iz leta 1937, a scenarij ne sledi zgodbi. Z zgodbo, ki je narisana na roko in z večjim številom sličic, kot je običajno, se je od leta 2016 dalje ukvarjalo 60 animatorjev – potrebnih je toliko sličic, da so lahko dokončali samo eno minuto filma na mesec.

Tako kot pri drugih Mijazakijevih filmih je začetek predvajanja Dečka in čaplje sovpadel z začetkom šolskih počitnic na Japonskem. Evropsko premiero pa bo doživel prav na festivalu v San Sebastianu, kjer ga bodo prikazali dva tedna za tem, ko bo 7. septembra odprl filmski festival v Torontu.

Sorodna novica Okroglih 80 let praznuje Hajao Mijazaki, boter japonske animacije

Do premiere filma v japonskih kinematografih niso objavili nobenega napovednika ali razkrili kake druge podobe iz filma. Odsotnost strategije je seveda strategija sama po sebi: studio upa, da bo pomanjkanje informacij še bolj podžgalo radovednost v Mijazakijevih oboževalcih.

Filmi Mijazakija, znanega po živih barvah in podrobnih upodobitvah pokrajine, še zmeraj temeljijo predvsem na ročnem risanju vsakega kadra. Film Čudežno potovanje mu je leta 2002 prinesel oskarja za najboljši animirani celovečerec in tudi doživel izjemen mednarodni uspeh. Leta 2014 so Mijazakija ovenčali še s častnim oskarjem za življenjsko delo.

Že večkrat napovedana upokojitev
82-letni ustvarjalec je v preteklosti že večkrat napovedal svojo upokojitev, nazadnje leta 2013. Takrat je sporočil, da ne bo več snemal celovečernih filmov, saj ne more več ohranjati svojega perfekcionističnega pristopa k delu. Med njegovimi najslavnejšimi filmi sta še Sosed Totoro in Princesa Mononoke.