Brooke Shields je leta 1978 v filmu Pretty Baby igrala otroško prostitutko; stara je bila 11 let. Foto: IMDb
Brooke Shields je leta 1978 v filmu Pretty Baby igrala otroško prostitutko; stara je bila 11 let. Foto: IMDb

Dokumentarec v dveh delih je naslov dobil po igranem filmu režiserja Louisa Malleja Lepa punčka iz leta 1978, ki usmerja pogled v tedaj 11-letno Shields, upodobila je prostitutko v bordelu. Danes, pravi v dokufilmu Rowan, 19-letna hčerka igralke, "se temu reče otroška pornografija".

Film, ki je nastal pod okriljem pretočne platforme Hulu, raziskuje, kako se danes igralka in tudi družba spoprijemata s slavo, ki jo je Shields doživela kot otrok, ko je 11-letna posnela prizor poljubljanja z odraslim moškim (Keith Carradine), ali ko je 15-letna snemala kultni film Modra laguna večinoma popolnoma gola. Film po pisanju BBC-ja kontekstualizira popredmetenje in komodifikacijo mladih deklet oz. otrok tudi skozi prizmo feminističnega gibanja in medijske kulture.

Režiserka Lana Wilson in igralka Brooke Shields na premieri filma Lepa punčka. Foto: EPA
Režiserka Lana Wilson in igralka Brooke Shields na premieri filma Lepa punčka. Foto: EPA

Režiserka Wilson se v prvem delu posveča otroški slavi, "zaradi katere je postala kulturni monolit na način, ki ga je danes skoraj nemogoče razumeti," piše Variety. Shields je v celotnem dokumentarcu dosledna glede tega, kako pozitivne so bile njene izkušnje na snemanju, četudi je z leti začela razumeti problematične vidike tega. Glede na to, da je bila njena mama odvisnica od alkohola, pravi Shields, "je bilo filmsko prizorišče najvarnejše mesto, kjer sem lahko bila čustveno."

Sorodna novica Brooke Shields: Agassi je v navalu ljubosumja uničil vse lovorike

Lana Wilson predstavi posnetke iz pogovorne oddaje, v kateri igralkina mama in menedžerka Teri zagovarja svoje odločitve in pravi o svoji hčerki: "Vedela sem, da bo zvezda."

Strokovnjaki, kot sta Meenakshi Gigi Durham in Jean Kilbourne, govorijo o kulturnih silnicah, ki so oblikovale njeno slavo: omenjata denimo žensko gibanje iz sedemdesetih let, zaradi katerega je seksualizacija mladih deklet nenadoma postala manj obsojanja vredna.

Vključeni so tudi intervjuji z njenimi prijateljicami, kot sta Laura Linney in Drew Barrymore. Linney med drugim pove, da je bila Shields "mlado dekle v svetu odraslih, bila je finančno odgovorna za preživljanje sebe in mame."

Brooke Shields je poročena s televizijskim producentom Chrisom Henchyjem, s katerim imata hčerki Grier in Rowan. Foto: EPA
Brooke Shields je poročena s televizijskim producentom Chrisom Henchyjem, s katerim imata hčerki Grier in Rowan. Foto: EPA

V drugem delu se film poglablja v prijateljstvo Shields z Michaelom Jacksonom, orisuje njeno odločitev za opustitev šovbiznisa, da bi lahko obiskovala fakulteto, ter njeno razmerje in poroko s teniškim zvezdnikom Andreom Agassijem, kar označi kot menjavo "ene nadzorujoče osebe za drugo". Podrobno opisuje tudi izkušnjo, ko jo je v hotelski sobi posilil "anonimni človek iz Hollywooda".

Poseben poudarek daje film tudi njenim mislim o materinstvu in bojih s poporodno depresijo. "Včasih sem presenečena, da sem sploh preživela," pravi Shields. "Poskušam se učiti iz svojih izkušenj in zaščititi svoji hčerki, vendar ne vem točno, kako naj to storim."