Foto:
Foto:
Michael Moore z zlato palmo

Film, za katerega je Moore v Cannesu prejel zlato palmo, je spomladi dvignil veliko prahu. Fahrenheit, ki se kritično ukvarja z Bushevim predsedovanjem ZDA, povezuje njegovo rodbino s savdsko kraljevo družino in Osamo bin Ladnom. Veliko pozornosti pa posveti tudi dogajanju 11. septembra in takoj po njem. Le stežka si je utrl pot v ameriške kinematografe, saj je Disney filmskim studiem Miramax prepovedal distribucijo. Ljubljanska predpremiera je bila včeraj, v redni program ljubljanskega, mariborskega in celjskega Koloseja pa je film prišel danes.

Med gledalci ni uslužbencev Bele hiše
Konec junija je Moorov film, ki se na podelitvi oskarjev marca prihodnje leto ne bo potegoval za nagrado za najboljši dokumentarni film, ampak za oskarja za najboljši film, le našel pot v ameriške kinodvorane. Prvi dan predvajanj so ga vrteli v 900 dvoranah, prislužil pa je kar 8,5 milijona dolarjev. Med gledalci pa niso smeli biti uslužbenci Bele hiše, saj jim je vrh ameriške demokracije prepovedal ogled filma, ki blati njihovega predsednika. Moore ga je namreč prikazal kot tepca, ki je napad na ZDA 11. septembra 2002 izkoristil za uveljavitev svoje konzervativne politike.

Kakšne zakone sprejema kongres?
Moore se kritično loti tudi kongresnikov, ki sprejemajo zakone, ne da bi jih prej prebrali, zato jim sporni patriotski zakon, ki Američanom krati človekove pravice, Moore bere kar na vožnji s sladoledarskim vozičkom.

Je cenzura, ni cenzure?
Čeprav je Bela hiša svojim uslužbencem prepovedala ogled Fahrtenheita 9/11, naslovljenega po delu Fahrenheit 451, v katerem se pisec znanstvene fantastike Ray Bradbury ukvarja s cenzuro v prihodnosti, pa je bila prav nagrada zlata palma po njihovem mnenju dokaz, da so ZDA svobodna država, v kateri ni cenzure.

Nov žanr
Film, o katerem je članica canske žirije ameriška igralka Kathleen Turner izjavila, da je več kot dokumentarec, da skuša izumiti nov žanr, je burne odzive sprožil tudi drugod po svetu. Na nedavnem sarajevskem filmskem festivalu je osvojil nagrado občinstva, medtem ko ga je avstralski premier John Howard označil za nepristranskega.