Iz filma Angelček. Foto: Framescan Quelle
Iz filma Angelček. Foto: Framescan Quelle

Čezmejno filmsko dogajanje festivala Poklon viziji bo zajelo različne kraje v Sloveniji in Furlaniji-Julijski krajini, kjer bo slovenski in italijanski publiki prvič celostno predstavljen opus desetih dokumentarnih in igranih filmov nemške režiserke Helke Misselwitz, prejemnice nagrade Darko Bratina 2022.

Helke Misselwitz velja za eno najpomembnejših nemških dokumentaristk. Rodila se je 18. julija 1947 v Planitzu, nekdanjem mestu Nemške demokratične republike, danes pa živi v Berlinu in v bližini Rheinsberga. Med letoma 1997 in 2014 je bila profesorica režije na Filmuniversität Babelsberg in je članica Akademije za filmsko umetnost. Leta 2016 je prejela častno nagrado nemških filmskih kritikov.

Njen opus deluje kot nekakšna kronika obdobja pred padcem berlinskega zida in vsega, kar je sledilo v življenju prebivalcev Nemške demokratične republike, opisujejo v Kinoateljeju. Njeni dokumentarni in igrani filmi so humanistični eseji o življenju in ljubezni, hkrati pa govorijo o perečih vprašanjih prisotnosti meja, rasizmu, neenakosti žensk v socialističnem režimu, iskanju nacionalne identitete in zagatah delavskega razreda v kapitalistični družbi.

Helke Misselwitz. Foto: Sandra Buschow
Helke Misselwitz. Foto: Sandra Buschow

V kinematografih v Novi Gorici, Gorici, Ljubljani, Špetru, Trstu in Vidmu bo občinstvo v pogovorih z gostjo "premišljevalo o odtujenosti, ki jo narekujejo meje, o izrazito socialno pogojenih družinskih dinamikah nekdanjih vzhodnonemških in zahodnonemških družin, o poti nemških žensk, v prvi vrsti delavk, do emancipacije – pa čeprav samo v drugem predelu mesta – a onkraj meje," so še zapisali organizatorji.

Nagrado Darka Bratine podeljuje Kinoatelje od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete.

V vseh njenih delih, tudi kasnejših igranih filmih, izrisuje družbo, ki jo zaznamuje večkulturna identiteta in konflikt, ki se ob tem sproža. "Kako naenkrat živeti brez meje in kaj kot družbeno vezno tkivo postaviti v prostor namesto nje?" se bodo ob tem spraševali.

Festivalsko dogajanje se je sicer začelo s programom platforme za razvijanje novih filmskih govoric Prvi Poleti, kjer so predstavili več kot 30 svežih, inovativnih in eklektičnih kratkih filmov vseh žanrov, tako domače kot svetovne produkcije.

Festival začenjajo v goriški Hiši filma
Danes se festivalsko dogajanje začne s svečano podelitvijo nagrade. Ob 18. uri bodo v goriški Hiši filma podelili nagrado in prikazali njen dokumentarni film Po zimi pride pomlad (Winter Adé, 1988).

Iz filma Kosovni odpadki. Foto: Heiko Koinzer
Iz filma Kosovni odpadki. Foto: Heiko Koinzer

V ponedeljek bo v Kulturnem domu v Novi Gorici Helke Misselwitz vodila mojstrsko delavnico in občinstvo v pogovorih ob projekcijah njenih večkrat nagrajenih del popeljala skozi svoje dolgoletno filmsko ustvarjanje. Posebni gost dogodka bo pisatelj in filmski zgodovinar Claus Löser, ki bo orisal načine dela znotraj vzhodnonemškega državnega produkcijskega sistema DEFA, ki je produciral velik del avtoričinih filmov, med njimi tudi prvi celovečerni igrani film z naslovom Herzsprung.

V torek bo festival gostoval v Trstu v Gledališču Miela, kjer bo ob 18. uri najprej na sporedu Tuja Odra, film o reki, ki od svojega izvira na Češkem pa do izliva v Baltik tvori skoraj dvesto kilometrov meje med Poljsko in Nemčijo. Ob 20. uri bo sledila projekcija filma Po zimi pride pomlad.

V sredo se festival seli v Ljubljano, v prostore Slovenske kinoteke. Ob 18. uri bodo na sporedu dokumentarni film Kosovni odpadki, ob 20.00 pa avtoričin igrani film Angelček.

Snemanje filma Po zimi pride pomlad. Foto: Michael Loewenberg.
Snemanje filma Po zimi pride pomlad. Foto: Michael Loewenberg.

V četrtek se festival predstavlja v Benečiji v Krajinskem in pripovednem muzeju SMO v Špetru ter v petek, 21. oktobra, zaključuje svojo letošnjo čezmejno filmsko potepanje v kinu Visionario v Vidmu.

Čezmejni filmski festival Poklon viziji nastaja s podporo Slovenskega filmskega centra, Dežele Furlanije-Julijske krajine in Mestne občine Nova Gorica ter je del programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.