'Sanjam dirkališče. Zdi se, kot bi tudi v sanjah treniral na dirkališču,' je režiserju zaupal legendarni Ayrton Senna. Foto: EPA
'Sanjam dirkališče. Zdi se, kot bi tudi v sanjah treniral na dirkališču,' je režiserju zaupal legendarni Ayrton Senna. Foto: EPA
Formula 1
Kanadski režiser se je na film o svetu formule 1 pripravljal v osemdesetih letih, potem ko mu je projekt predlagal studio Paramount Pictures. Vse načrte pa je ustavila rdeča luč, ki jo je prižgal Bernie Ecclestone. Foto: EPA
David Cronenberg
David Cronenberg je pred tednom dni v Benetkah tekmoval s filmom A Dangerous Method (Nevarna metoda). Foto: EPA

Načrte mu je tedaj prekrižal nihče drug kot prvi mož formule 1 Bernie Ecclestone. Že 25 let je od tega, ko je direktor studia Paramount Pictures Ned Tanen kanadskemu režiserju izrazil željo, da bi posnel film o svetu hitrih avtomobilskih dirk. Filmar je sprejel ponudbo in se vrgel v spoznavanje 'terena' ter stopil v stik z Ecclestonom, ki je bil takoj poln idej in navdušen nad projektom, pogovarjala sta se o tem, kako posneti film, ki je moderen za svoj čas, kako bosta ustanovila posebno ekipo, a vse se je zataknilo pri denarju, je povedal za The Independent.
Senna je tudi v sanjah vozil formulo
Cronenberg je bil poln idej. Imel je namen rekrutirati nekdanjega svetovnega prvaka, Finca Kekeja Rosberga, da bi vozil avtomobil s kamero, pogovarjal se je s številnimi znanimi vozniki, med drugim z Brazilcem Ayrtonom Senno. Legendarnega voznika, čigar smrt je pozneje pretresla ljubitelje formule 1, je vprašal po njegovih sanja. "Sanjam dirkališče," mu je odgovoril. "Zdi se, kot bi tudi v sanjah treniral na dirkališču." Ravno nasprotno pa mu je na isto vprašanje odgovoril Rosberg, češ da, zakaj bi sanjal dirkališče, če ves dan preživi na njem.
Cronenberg, ki je na beneški Mostri sodeloval v tekmovalnem programu s filmom A Dangerous Method (Nevarna metoda) - o odnosu med psihoanalitikoma Sigmundom Freudom in Carlom Gustavom Jungom, poznamo pa ga tudi po filmih Golo kosilo, Muha in Smrtne obljube, je tudi sam precej izurjen voznik in pogosto dirka v starih avtomobilih, vključno z dirkalniki iz petdesetih let.
Scenarij preskoči film in se naslika v knjigo
Vendar režiserjeva poglabljanja v temo vendarle niso bila zaman, saj so mu nedvomno koristila pri pisanju scenarija za film Red Cars o ameriškem vozniku Philu Hillu in njegovem slavju s Ferrarijem leta 1961. Scenarij sicer nikoli ni bil realiziran, je pa Cronenberg leta 2005 na njegovi podlagi objavil ilustrirano knjigo.
S hitrimi avtomobili se bo ukvarjal tudi nov film Rona Howarda, ki snema po scenariju Petra Morgana (Frost/Nixon) o britanskem 'plejboju' Jamesu Huntu (igral ga bo Chris Hemsworth) in njegovem tekmecu Nikiju Laudi (Daniel Bruhl). Nedavni uspeh dokumentarnega filma Asifa Kapadia o Senni je očitno pokazal, da je dovolj občinstva, ki bi si želelo dirkanje avtomobilov gledati tudi na velikem platnu.