Fatalka v drugem Prvinskem nagonu kritikov ni navdušila. Foto: Kolosej
Fatalka v drugem Prvinskem nagonu kritikov ni navdušila. Foto: Kolosej
Lopov z otroškim obrazom
Lopov z otroškim obrazom ponuja toliko razlogov za smeh kot Schindlerjev seznam, menijo kritiki. Foto: Kolosej
Podvodna deklica
S Podvodno deklico je priznani režiser brcnil mimo ... Foto: Kolosej

Najmanj zaželene nagrade v Los Angelesu razdelijo vsako leto dan pred oskarji, prav tako dan pred oskarji razglasijo tudi nominacije. Okoli 500 kritikov iz osmih držav je tako Prvinski nagon 2 razglasilo za osmešenje sezone, o komediji Lopov z otroškim obrazom pa so zapisali, da je v njej prav toliko razlogov za smeh kot pri Schindlerjevem seznamu.

Se bo Sharon spet kislo smehljala?
Stalne kategorije pri podelitvi zlatih malin so najslabši film, režiser, igralec, igralka, stranski igralec in igralka, najslabši filmski par, scenarij, nadaljevanje ali prolog, priredba, izvirna pesem in debitant. Med nominiranci za "najuglednejšo" zlato malino za najslabši film so ob Lopovu in Prvinskem nagonu 2 še BloodRayne, Podvodna deklica in ::SKIP:: Pletežnik. Za najslabšo igralko je letos nominirana glavna igralka obeh Prvinskih nagonov Sharon Stone, ki je kisel sadež že prejela leta 1994, maline pa se bodo "branile" še sestri Hilary in Haylie Duff (Material Girls), Lindsay Lohan (Just My Luck), Jessica Simpson (Employee of the Month) in Kristanna Loken (BloodRayne).

Koga bodo "osrečili" žiranti?
Žiranti bomo med nominiranci za zlato malino izbirali med Timom Allenom (Božiček 3), Nicolasom Cageom (:: SKIP:: Pletežnik), Danom Whitneyjem (Larry, The Cable Guy), Robom Schneiderjem (The Benchwarmers in Lopov z otroškim obrazom) ter bratoma Wayans (Lopov z otroškim obrazom).

Režiserji, ki se niso odlikovali
Ob razglasitvi nominirancev so se verjetno nakremžili tudi Uwe Boll (Bloodrayne), Michael Caton-Jones (Prvinski nagon 2), Ron Howard (Da Vincijeva šifra), M. Night Shyamalan (Podvodna deklica) in Keenan Ivory Wayans (Lopov z otroškim obrazom), kandidati za najslabšega režiserja, nič bolj srečni pa niso bili niti avtorji scenarijev za filme Basically, It Stinks, Too, Bloodrayne, Podvodna deklica, Lopov z otroškim obrazom in :: SKIP:: Pletežnik, nominiranci v tej kategoriji.

Najslabše izpostavljajo od leta 1980
Nagrade so na pobudo Johna Wilsona ustanovili leta 1980, ko so za najslabši film leta razglasili Can't Stop the Music. A kot pravi Wilson, namen nagrad ni zasmehovati filmske "kikse" leta, ampak z razglasitvijo najslabših filmov še bolj pudariti najboljše izdelke leta.

Oskarjevci in malinovci
Da pa so okusi različni in je lahko isti ustvarjalec za nekoga vrhunski poustvarjalec, za drugega pa katastrofa pred kamero, dokazuje tudi seznam filmarjev, ki so prejeli tako maline kot oskarje (a večinoma ne za isti izdelek). Faye Dunaway, Marlon Brando, Charlton Heston, Laurence Olivier, Roberto Benigni, Halle Berry in Liza Minnelli ter Sofia Coppola, Ben Affleck, Kevin Costner in Prince so bili že zmagovalci obeh podelitev, a večinoma ne za isti izdelek.