Mehurček je portret na trenutke nadrealističnega življenja upokojencev v skupnosti The Villages. Upokojensko življenje pod floridskim soncem ni tako idilično, kot bi si človek morda predstavljal. Foto: IMDb
Mehurček je portret na trenutke nadrealističnega življenja upokojencev v skupnosti The Villages. Upokojensko življenje pod floridskim soncem ni tako idilično, kot bi si človek morda predstavljal. Foto: IMDb

Letošnji izbor dokumentarcev, ki se bodo odvrteli v prostoru neodvisne umetniške produkcije Cirkulacija 2, pripoveduje zgodbe o mestih, skupnostih in objektih z dvoumnimi definicijami lepega, dobrega in pravičnega, napovedujejo organizatorji. Festival prinaša "štiri zgodbe, ki ne pokažejo rešitev, ampak potrjujejo, da bo pot do srečne družbe v urejenem prostoru dolga, težka in polna nepričakovanih obratov".

Upokojenci v varnem mehurčku "pravih" medijev
Festival je danes odprl film The Bubble. Popelje nas na Florido, kjer se vzhodno od Orlanda na površini dveh Manhattnov razprostira The Villages, največja upokojenska skupnost v Ameriki. Ta svojim stanovalcem zagotavlja brezskrbno starost ob igranju golfa in srkanju koktajlov, pred zunanjim svetom pa jih ščitijo zasebni mediji v lasti upravnika. V dokumentarcu The Bubble spoznamo idiličen mehurček, ki počasi požira okoliške parcele in za sabo pušča uničene naravne ekosisteme ter razdrte lokalne skupnosti, so vsebino filma povzeli organizatorji. Projekciji je sledil pogovor z arhitektko Meto Kutin.

V sredo bo na vrsti film Bikes vs Cars. Avtocentrično razmišljanje je v nekaj desetletjih spremenilo način, kako gradimo in dojemamo mesta. Film Bikes vs Cars raziskuje izkušnje kolesarjenja v Sao Paulu, Los Angelesu ali Torontu, ki se precej razlikujejo od Københavna, povsod pa si kolesarji želijo isto: udobno in varno udeležbo v prometu. Po projekciji sledi pogovor z Matejem Praprotnikom.

V hipu prepoznavni plastični stol monobloc je na zahodu poceni smet, na svetovnem jugu pa sestavni del opreme prostora. Foto: IMDb
V hipu prepoznavni plastični stol monobloc je na zahodu poceni smet, na svetovnem jugu pa sestavni del opreme prostora. Foto: IMDb

Monobloc: beseda morda ne pove nič, a plastični stol poznamo vsi
Film Monobloc bo na sporedu v četrtek. Le 50 sekund je potrebnih, da se staljene plastične granule v kalupu spremenijo v stol. Čeprav ga le redko kdo pozna po imenu, je vseprisoten. Čeprav je v Evropi osovražen, je stol monobloc na svetovnem jugu deležen dobrega sprejema.

Tam pogosto predstavlja edino možnost sedenja, v dokumentarnem filmu Monobloc pa spoznamo, da včasih celo edino možnost premikanja. Sledil bo pogovor z Maksom Lavrincem, ustanoviteljem 1240, ki se posveča prodaji in izposoji starega pohištva.

Najboljše mesto na svetu, ki ni več mesto za (vse) ljudi
Kot zadnjega bodo v petek prikazali film Best in the World. København že leta kraljuje na seznamih mest z najvišjo kakovostjo bivanja, vendar si življenje v mestu lahko privošči vse manj ljudi. Razvoj je namreč prinesel tudi eksponentno rast cen nepremičnin. Dokumentarni film Best in the World se sprašuje, ali je v njem še vedno prostor za tiste s (pod)povprečnimi plačami ali višja kakovost bivanja nujno vodi v gentrifikacijo. Projekciji bo sledi pogovor z arhitektom in publicistom Milošem Koscem.

V duhu "Eda" Ravnikarja
Organizator festivala je Prostorož. Festivalu je ime posodil slovenski arhitekt in urbanist Edvard Ravnikar - Edo, kot so ga klicali prijatelji. Za to ime so se organizatorji odločili, ker – kot so zapisali – Ravnikarjevo delo še vedno pomembno vpliva nanje kot arhitekte, sociologe in prebivalce Ljubljane.

Vstop na projekcije, ki se vsak večer začnejo ob 19.00, je brezplačen, a je zaradi omejenega števila sedežev potrebna prijava.

Filmski festival EDO o mestih, urbanosti in arhitekturi