Filmski teden Evrope na gradu Grm. Foto: Anton Podbevšek Teater
Filmski teden Evrope na gradu Grm. Foto: Anton Podbevšek Teater

Razpored projekcij
si lahko pogledate
tukaj
.

Projekcije filmov se bodo odvrtele v Ajdovščini, Celju, Hrastniku, Trbovljah, Zagorju ob Savi, Litiji, Izoli, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Ptuju, Razkrižju, Sežani, Straži, Slovenski Bistrici, Sveti Trojici v Slovenskih goricah, Turnišču in Velenju. Dodana vrednost so lokacije, saj si je filme mogoče ogledati na grajskih dvoriščih, mestnih trgih in vrtovih ter ob morju in pod zvezdami.

Vsi trije finalisti, ki so bili v igri za nagrado lux
Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Med izbranimi naslovi so tudi takšni, ki so bili v preteklosti finalisti za nagrado lux, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Sorodna novica Nagrada lux romunskemu filmu Kolektiv, ki odkriva resnico o tragediji v nočnem klubu

V program je vključen tudi letošnji dobitnik omenjene nagrade, romunski film Kolektiv režiserja Alexandra Nanaua. V središču filmske zgodbe je požar leta 2015 v bukareškem klubu Colectiv, v katerem je umrlo 27 ljudi. Dokumentarni film sledi ekipi novinarjev, ki preučujejo, zakaj je več žrtev z opeklinami umrlo v bolnišnicah, čeprav njihove poškodbe niso bile smrtno nevarne. Odkrijejo nepotizem in korupcijo, pokažejo pa tudi, da pogumni in odločni ljudje lahko premagajo pokvarjene sisteme.

Na ogled bosta tudi oba letošnja finalista za nagrado lux – danski film Thomasa Vinterberga Nažgani in poljski film Jana Komasa Corpus Christi.

Foto: Filmski teden Evrope
Foto: Filmski teden Evrope

Med filmi, ki bodo na ogled, so med drugim tudi Greta, Kako postati dobra žena, Rocca spreminja svet, Medena dežela, Razbijalka sistema, Švic, Izbrisati zgodovino, Pritisk, Zakaj skačem, Obraz, Helmut Newton: lepe in poredne ter Poletje '85.

"Teden", ki bo trajal vse do septembra
Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi partnerji ter s Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. Tokratni filmski teden, ki se začenja 26. junija, se bo sklenil v septembru.