Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

Dokumentarni film Neuvrščeni: Dosje Labudović režiserke Mile Turajlić bodo nocoj ob 18.00 predvajali v ljubljanskem Kinodvoru, projekcija pa spremlja razstavo Prepletenost svetov: Zunajevropske zbirke v obdobju neuvrščenosti v Slovenskem etnografskem muzeju. O nastajanju filma in portretirancu Labudoviću bo po filmu spregovorila tudi Mila Turajlić. Avtorica in režiserka filma je prav za to priložnost pripotovala v Ljubljano. Pogovora se bo udeležila tudi soavtorica Tina Palaić.

Sorodna novica Prepletenost kultur neuvrščenih in davni spomini na Alžirijo: novi razstavi v SEM-u

Začetek gibanja neuvrščenih, ko so se leta 1961 v Beogradu zbrali voditelji držav tretjega sveta, je bil zelo natančno dokumentiran. Nič slabše niso bili medijsko pospremljeni oz. dokumentirani drugi Titovi politični projekti in potovanja po svetu. Za avdiovizualnim gradivom beograjskih Filmskih novosti je stal Stevan Labudović.

Slika političnih delitev tistega časa
Bil je Titov osebni snemalec in soudeleženec znamenitega beograjskega vrha, ki je od sredine petdesetih let dokumentiral vse ključne dogodke ob osamosvajanju držav tretjega sveta izpod kolonialnega primeža. Mila Turajlić je s pomočjo arhivskega gradiva ustvarila sliko političnih delitev tistega časa, pa tudi podobo Jugoslavije na vrhuncu njenega zunanjepolitičnega vpliva.

"Ko sva s Stevanom začela snemati, se mi niti sanjalo ni, kako prostrana je njegova zgodba," pravi režiserka. "Ob začetku najinega snemanja sem vedela dve stvari – da so ga v Alžiriji šteli za junaka (poimenovali so ga »Filmsko oko revolucije«) in da je bil imenovan za snemalca jugoslovanskih Filmskih novosti, ki je spremljal potovanja predsednika Tita. Toda tedaj nisem razumela povezave med tema dejstvoma. Šele ob koncu tega triletnega obdobja sem spoznala, da je bil kot snemalec priča vsem ključnim političnim trenutkom pri oblikovanju gibanja neuvrščenih. Tega mi ni razkril."

Imetniki vstopnic za film imajo prost vstop na razstavo Prepletenost svetov: Zunajevropske zbirke v obdobju neuvrščenosti, ki si jo lahko ogledajo do zaprtja, 8. septembra.