Sedemdesetletna Srbijanka Turajlić, opozicijska aktivistka, univerzitetna profesorica, upornica proti srbskemu nacionalizmu. Foto: IMDb
Sedemdesetletna Srbijanka Turajlić, opozicijska aktivistka, univerzitetna profesorica, upornica proti srbskemu nacionalizmu. Foto: IMDb

Finaliste je torek v Rimu razkril predsednik parlamenta Antonio Tajani.

Druga stran vsega
V dokumentarcu Druga stran vsega (Druga strana svega) srbska režiserka Mila Turajlić skozi na pol razdeljeno stanovanje svoje mame v središču Beograda portretira Srbijo po drugi svetovni vojni. Glavna oseba filma je njena mama, sedemdesetletna Srbijanka Turajlić, opozicijska aktivistka, univerzitetna profesorica in upornica proti srbskemu nacionalizmu. Film je koprodukcija Srbije, Francije in Katarja.

Ženska v vojni
Woman at War (Kona fer i strio) je islandsko-francosko-ukrajinska koprodukcija. Pripoveduje o učiteljici glasbe, ki v prostem času živi kot okoljska aktivistka. Ravno ko se pripravlja na svojo najbolj drzno operacijo, izve, da je bila odobrena njena prošnja za posvojitev ukrajinske deklice.

Sama na Atlantiku
Nemško-avstrijska koprodukcija Styx pripoveduje zgodbo ženske, ki se odloči sama prepluti Atlantik. Po hudi nevihti se njena jadrnica znajde v bližini potapljajoče se ladje, ljudje na njej nujno potrebujejo pomoč. Obalna straža ji sporoči, da bo zadevo prevzela. Bo ženska odjadrala naprej ali kljub navodilom obalne straže sama začela reševanje, so vsebino filma v sporočilu za javnost povzeli v Evropskem parlamentu.

Filme si bo mogoče jeseni ogledati v 50 mestih po Evropi, podnaslovljeni bodo v vseh uradnih jezikih EU-ja. Dobitnik nagrade bo znan 14. novembra v Strasbourgu, ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta. Zmagovalni film bodo izbrali poslanci z glasovanjem.

Lani je filmsko nagrado lux prejela švedsko-norveško-danska koprodukcija Nečista kri švedske režiserke Amande Kernel.