V glavni vlogi se predstavlja Primož Vrhovec, ki je študiral v Beogradu. Foto: Andrej Peunik
V glavni vlogi se predstavlja Primož Vrhovec, ki je študiral v Beogradu. Foto: Andrej Peunik

Realno gledano film govori resnico o delovanju družbe. Ne glede na lokacijo in čas je naravno ravnovesje, ki se ustvari, vsepovsod bazirano na istem načelu. Zato je ta film brezčasen.

Režiser filma Matej Nahtigal
Pod režijo se podpisuje Matej Nahtigal. Foto: Luka Prijatelj
V filmu igra tudi Radko Polič - Rac. Foto: Luka Prijatelj
Prizor s snemanja. Foto: Luka Prijatelj
Zgodba se dogaja v Velenju. Foto: Goran Petrašević

Glavni lik filma, Rok Osterberg, se po sedmih letih v tujini vrača v domače mesto Velenje. Razlog za vrnitev je hladnokrven umor njegovega mlajšega brata, ki je v grob spravil tudi njegovo mamo, za katero je bila sinova smrt očitno prehud udarec. Tako Rok v nekaj dneh izgubi osebi, ki sta mu bili najbližje. Ker nemočna policija s starim družinskim prijateljem, višjim inšpektorjem Kramerjem na čelu, ne more najti morilca, se Rok odloči, da bo storilca poiskal sam. Tako začne pot nazaj v svet, ki ga je pred toliko leti pustil za seboj.

Skozi oči glavnega lika Roka Osterberga, igra ga Primož Vrhovec, ki je študij igralstva končal v Beogradu, spremljamo raziskovanje bratove smrti in hkrati odkrivamo mehanizme za fasado družbe. "Povezanost različnih struktur moči, naravno ravnovesje, ki se ustvari, laži, ki prikrivajo kolesje – to je zgodba, ki se piše vsak dan, v vsakem mestu tega sveta. Realno gledano film govori resnico o delovanju družbe. Ne glede na lokacijo in čas je naravno ravnovesje, ki se ustvari, vsepovsod bazirano na istem načelu. Zato je ta film brezčasen," pravi Nahtigal.

V filmu poleg Vrhovca igrajo tudi Borut Veselko, Niko Goršič, Ivo Barišič, Vida Breže, Akira Hasegawa, Blaž Sentikar, Valentina Plaskan, Predrag Mitrovič in Radko Polič - Rac.

Film, ki so ga posneli med 13. januarjem in 19. februarjem v Velenju in njegovi okolici, temelji na romanu Zorana Benčiča, ki je skupaj z režiserjem Matejem Nahtigalom napisal tudi scenarij. "Matej je že predhodno sodeloval z Res Nulliusi kot režiser spotov Rock'n'roll in Vagon raztrganih duš. Zaradi dobrega sodelovanja je bilo tudi smiselno, da bo režiral tudi film," pojasnjuje direktorica filma Živa Čonkaš. Ob tem dodaja, da je tudi glavni direktor fotografije pri filmu že prej sodeloval s skupino Res Nullius in tudi z izvršnim producentom Tomijem Matičem pri drugih projektih. "Gre pravzaprav za velenjsko zgodbo, ki dokazuje, da lahko tudi ustvarjalci v manjših krajih z medsebojnim sodelovanjem posnamemo dobro stvar," pojasnjuje Čonkaševa.

Glavni navdih - Velenje
Pomembno vlogo v filmu, ideja o snemanju je zorela dve leti, torej odigra Velenje, kar ni presenečenje, saj sta tako avtor knjige kot režiser oba Velenjčana. "Velenje je pravzaprav tudi glavni navdih za mesto, opisano v romanu. Seveda si je pisatelj vzel nekaj umetniške svobode in mesto predrugačil, vendar še vedno lahko prepoznamo kraje, lokacije in celo osebe, opisane v romanu, starejši Velenjčani mogoče še malo bolj kot mlajša generacija," pravi Čonkaševa. A čeprav mesto igra pomembno vlogo v filmu, to ni zgodba, ki je omejena samo nanj. "Takšne zgodbe lahko srečamo ne glede na čas in kraj. Zgodba, ki jo prikazuje film, je zgodba, ki jo lahko najdemo v vseh mestih sveta, v vseh časovnih obdobjih."

Prenos izkušenj dragocena popotnica za vse sodelujoče
Za režiserja Mateja Nahtigala in številne sodelujoče je bil to prvi film, ki so zato od izkušenejših kolegov prejemali dragocene nasvete. "Poleg tega da smo si prizadevali posneti dober film s profesionalno produkcijo, je šlo tudi za prenos znanj od bolj izkušenih na manj izkušene, skozi celotno snemanje se je odvijal učni inkubator in vsi sodelujoči smo se iz projekta ogromno naučili. Prav zaradi tega je bilo vzdušje na samem snemanju fenomenalno, sproščeno in smo resnično postali kot ena velika družina. S pozitivno energijo na snemanju smo navdušili tudi starejše igralce, kot sta na primer Ivo Barišič in Niko Goršič."

Kot pravi Čonkaševa, bo film po premieri, ki bo seveda v Velenju, na velika platna prišel jeseni, ustvarjalci pa si želijo, da bi še prej obiskal filmske festivale v Sarajevu, Pulju in drugod.

Realno gledano film govori resnico o delovanju družbe. Ne glede na lokacijo in čas je naravno ravnovesje, ki se ustvari, vsepovsod bazirano na istem načelu. Zato je ta film brezčasen.

Režiser filma Matej Nahtigal