Ricky Gervais si na včerajšnji podelitvi ni bal pokazati zob (v vseh pomenih). Foto: EPA
Ricky Gervais si na včerajšnji podelitvi ni bal pokazati zob (v vseh pomenih). Foto: EPA
Angelina Jolie in Brad Pitt
Zakonca Jolie - Pitt sta se celo prireditev obnašala kot zaljubljena najstnika. Vseeno pa gre njej eden od minusov večera: kamera jo je ujela, kako si med govorom Roberta De Nira popravlja šminko. Foto: EPA
Helena Bonham Carter
Ne mine podelitev nagrad, da ne bi bila toaleta Helene Bonham Carter ... opažena. Foto: Reuters

Letos si je, denimo, Robert De Niro, nagrajenec za življenjsko delo, privoščil šalo, češ da so večino članov združenja pred podelitvijo po nesreči z natakarji (in Javierjem Bardemom) vred deportirali kot ilegalne priseljence. In to še ni vse. Združenju se je zahvalil za njegovo "neutrudno promocijo filmske industrije po vsem svetu" ... "Pomembno je, da smo v tem skupaj. Na eni strani tisti, ki filme ustvarjamo, na drugi pa člani Združenja tujih dopisnikov, ki v zameno z zvezdniki pozirajo za fotografije."


Podelitev nagrad je potekala v senci mnogo namigovanj na tožbo nekdanjega publicista zlatih globusov Michaela Russella, ki Združenje tujih dopisnikov toži za dva milijona dolarjev, ker naj bi izgubil službo, ko je začel opozarjati na problem prejemanja studijski podkupnin. "Rad bi ovrgel govorico, da je bil Turist nominiran samo zato, ker so se žiranti želeli družiti z Johhnyjem Deppom in Angelino Jolie. Neumnost, to seveda ni edini razlog. Sprejemali so tudi podkupnine."

Najmanj prizanesljiv pa je bil avtor zgornjega citata, letos že drugič (in najverjetneje zadnjič) v vlogi voditelja, britanski komik Ricky Gervais. Splošni konsenz komentatorjev je, da je zbrane večkrat nasmejal kot užalil, a nekajkrat so bili nasmehi vendarle precej kisli. ("Čaka nas noč hudega popivanja in žuranja. Charlie Sheen bi temu rekel zajtrk," je bil na primer njegov uvodni nagovor.)

Komentar vse večje priljubljenosti kinematografije 3D je povezal z bodico na račun akcijske drame, v kateri sta nastopila Angelina Jolie in Johhny Depp: "Zdi se, da je bilo letos vse tridimenzionalno. No, razen likov v Turistu."

Varni niso bili niti scientologi: "Prav tako ni nominiran film I Love You Phillip Morris. Jim Carrey in Ewan McGregor. Dva heteroseksualca, ki se pretvarjata, da sta geja - torej zrcalno nasprotje nekaterih slavnih scientologov ... Verjetno. (Pri formulaciji te šale so mi pomagali moji odvetniki.)" Iz avditorija se je slišal skupinski vzdih osuplosti.

Toda, pasji ali ne, Ricky Gervais je občinstvo vsaj obdržal pokonci - kar je več, kot je uspelo Turistu, kot je (v zlobnem duhu večera) zapisal komentator Rolling Stona Rob Sheffield. Globuse ljudje tako ali tako gledajo samo zaradi udarcev pod pasom in razkrivajočih toalet.

V galeriji si oglejte, kdo je prišel s kom, kaj so imeli oblečeno in kako so videti njihove zmagoslavne drže.