Priznani francoski režiser Benoit Jacquot. Zaslišanje o domnevnih zlorabah poteka prav v obdobju, ko se je francoska filmografija znašla pod obtožbami, da je bila v preteklosti dolga leta krinka za zlorabe. Foto: EPA
Priznani francoski režiser Benoit Jacquot. Zaslišanje o domnevnih zlorabah poteka prav v obdobju, ko se je francoska filmografija znašla pod obtožbami, da je bila v preteklosti dolga leta krinka za zlorabe. Foto: EPA

Po tem, ko so znana francoska režiserja Benoita Jacquota in Jacquesa Doillona v ponedeljek pridržali zaradi očitkov spolne zlorabe, francosko tožilstvo zdaj zahteva obtožnico za Jacquota zaradi posilstva igralk Isilde le Besco in Julie Roy, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s pariškega tožilstva.

Sorodna novica V Franciji zaradi očitkov spolnih zlorab pridržali režiserja Jacquesa Doillona in Benoita Jacquota

77-letnega Jacquota so v ponedeljek pridržali zaradi zaslišanja, potem ko je francoska igralka Judith Godrèche na začetku tega leta proti njemu vložila kazensko ovadbo zaradi domnevnega posilstva v času, ko je bila z njim v razmerju pred več kot 30 leti, ko je bila igralka še mladoletna. Po pričanju Godrèche sta zoper Jacquota vložili obtožbi še dve igralki: Julia Roy zaradi spolnega napada, Isild le Besco pa konec maja zaradi posilstva mladoletnice, starejše od 15 let, in posilstva, ki naj bi ju storil med letoma 1998 in 2007.

Po poročanju AFP-ja tožilstvo za zdaj ni zahtevalo obtožnice proti Jacquotu v povezavi s kazensko ovadbo Godrèche. Je pa od preiskovalnega sodnika zahtevalo obtožnico zaradi "posilstva, spolnega napada in nasilja", domnevno zagrešenega nad igralko Roy, kar naj bi se zgodilo med letoma 2013 in 2018. Tožilstvo je tudi zahtevalo obtožnico zaradi "posilstva mladoletne osebe od osebe z avtoriteto" in "posilstva od partnerja", v primeru igralke le Besco, kar naj bi se zgodilo med letoma 1998 in 2000 ter leta 2007.

Francoske oblasti so poleg Jacquota v ponedeljek pridržale še enega od vodilnih francoskih režiserjev, 80-letnega Jacquesa Doillona. Oba so, potem ko sta noč preživela na eni od pariških policijskih postaj, zaslišali tudi v torek. Doillona so nato v torek zvečer "iz zdravstvenih razlogov" izpustili na prostost, je sporočilo tožilstvo. Hkrati so dodali, da odločitev o nadaljnjih ukrepih še ni bila sprejeta.

Oba režiserja sta do zdaj zanikala vse obtožbe na svoj račun. Jacquota, ki je dve noči preživel v priporu, naj bi zdaj izpustili na prostost, a bo ostal pod sodnim nadzorom.