Serija prikupnih zgodb Prva damska agencija je škotskemu pisateju, ki se je rodil v Zimbabveju, prinesla svetovno slavo. Foto: Amazon
Serija prikupnih zgodb Prva damska agencija je škotskemu pisateju, ki se je rodil v Zimbabveju, prinesla svetovno slavo. Foto: Amazon
Anthony Minghella
Anthony Minghella je že režiral filme Hladni vrh, Angleški pacient in Nadarjeni gospod Ripley. Foto: EPA

V Bocvani bo svoj naslednji film posnel britanski režiser Anthony Minghella. Pa ni znan samo režiser Angleškega pacienta in Hladnega vrha, zanimiva je tudi literarna predloga: na veliko platno bo preselil po vsem svetu priljubljeno zbirko romanov Prva damska detektivska agencija pisatelja Alexandra McCall Smitha.

"Tokrat bo Afrika prvič prikazana v vsej svoji toplini in gostoljubnosti," je na tiskovni konferenci povedal bocvanski minister za turizem Kico Mokajla in tako izrazil naklonjenost vlade obisku snemalne ekipe. Pričakujejo namreč, da bo snemanje priskrbelo začasne službe vsaj 1.500 ljudem.

Tetka v boju proti zločinu
V knjižni zbirki Prva damska detektivska agencija, v kateri je glavna junakinja prva ženska detektivka v Bocvani, so se znašli najrazličnejši, prav posebni detektivski primeri, značilni za drugačno kulturno okolje. Ma Ramocve (igrala jo bo pevka Jill Scott), ki jo je življenje že dovolj teplo, se je odločila, da bo zaživela po svoje, svobodno, pri tem pa bo pomagala ljudem. Medtem ko išče pogrešano ženo, se ukvarja s potepinskim sinom in z zanikrno hišno gospodinjo, se v zakulisju odkriva tisto, kar opredeljuje življenje v črni Afriki.

Alexander McCall Smith se je rodil v današnjem Zimbabveju, v Bocvani pa je več let poučeval pravo. Zdaj je profesor kriminologije v Edinburgu.