Ledger je nominiran za oskarja za glavno moško vlogo. Foto: Reuters
Ledger je nominiran za oskarja za glavno moško vlogo. Foto: Reuters
Heath Ledger, Neil Armfield in Abbie Cornish
Režiser in glavna igralca so film predstavili na Berlinalu. Foto: EPA
Prizor iz filma Gora Brokeback
Film Gora Brokeback je veliki favorit na oskarjih. Foto: Reuters

26-letni Avstralec je od vloge homoseksualnega kavboja prešel k odvisniku od heroina. V filmu Candy, ki ga je igralec v sredo predstavil na berlinskem filmskem festivalu, Ledger igra Dana, ki skupaj z dekletom Candy počasi stopa po poti odvisnosti, njuno življenje pa zaradi tega postaja vedno hujša mora.

Od začetne opojnosti do končnega zloma
Film je razdeljen na tri obdobja njunega življenja. Na začetku sta Dan in Candy srečno zaljubljena in omamljena od živahnega spolnega življenja, ko je začetne brezskrbnosti konec, se morata soočiti z resničnostjo, ki jo težko prenašata, na koncu pa sledi duševni zlom.

Režiser filma Neil Armfield, ki je tako kot glavni igralec Avstralec, pravi, da se v filmu ni toliko osredotočil na odvisnost od heroina, ampak je bolj skušal prikazati, kako si Zahodnjaki v življenju skušajo ustvariti balonček, ki bi jih ščitil pred vsakdanjimi nesrečami in krutostmi. Armfield je prepričan, da si vsi preveč želimo ugodja, nikoli pa ne pomislimo, čemu se bomo morali v zameno za to odreči.

Avstralski kvartet
Heath Ledger in njegova soigralka Abbie Cornish sta pred snemanjem filma, ki se na Berlinalu poteguje tudi za zlatega medveda, obiskala center za odvajanje od drog, da bi bolje spoznala življenje odvisnikov in se tako dobro pripravila na vlogo. Poleg glavnih dveh igralcev je v filmu, posnetem po romanu Luka Daviesa, še eno znano ime, to je veteran Geoffrey Rush, ki igra homoseksualnega profesorja, ki mlademu paru priskrbi heroin.

Kaj pa oskarji?
Čeprav je Heath na Berlinale prišel predvsem predstaviti film Candy, se ni mogel izogniti vprašanjem novinarjev o nominaciji za oskarja. Avstralec je namreč eden izmed nominirancev za glavno moško vlogo v filmu Gora Brokeback. Ko so ga povprašali o njegovih pričakovanjih na veliko noč 5. marca, je dejal, da nima nobenih pričakovanj. Dodal je še, da se mu nominacija zdi še tako neresnična, da je ne more ovrednotiti. Tudi George Clooney se je moral na Berlinalu soočiti z neprijetnimi vprašanji o oskarjih. Takrat je odkrito povedal, da je prepričan, da proti Gori Brokeback nima možnosti.