Največ filmoljubcev si bo Ledgerja zapomnilo po vlogi gejevskega kavboja Ennisa Del Mara v Gori Brokeback, kot je pokazala tudi naša anketa. Foto: EPA
Največ filmoljubcev si bo Ledgerja zapomnilo po vlogi gejevskega kavboja Ennisa Del Mara v Gori Brokeback, kot je pokazala tudi naša anketa. Foto: EPA
Slovo od Heatha Ledgerja
V Los Angelesu so se od mladega avstralskega zvezdnika poslovili na posebni spominski slovesnosti. Foto: Reuters
Heath Ledger kot Joker
Zahtevna in temačna vloga Jokerja naj bi pri Ledgerju povzročila duševne težave, menda ga je zadnje dni pred smrtjo mučila tudi huda nespečnost. Foto: Reuters

Kot se pogosto zgodi po smrti slavnih igralcev ali glasbenikov, so se zdaj številni oboževalci ali tisti, ki jih pač zanima, kdo je sploh bil umrli, odločili osvežiti spomin na Ledgerjevo delo ali ga prvič spoznati.

"10 razlogov", Vitezova romanca in Gora Brokeback pri vrhu
V spletni prodajalni Amazon so bili že konec prejšnjega tedna med 25 najbolj prodajanimi DVD-ji kar trije filmi, v katerih se je pojavil Ledger. Največ spletnih kupcev si je zagotovilo izvode najstniške komedije 10 razlogov, zakaj te sovražim iz leta 1999, ki je Ledgerja izstrelila med zvezde, na drugem mestu pa se je znašla zgodovinska akcija Vitezova usoda.

Po teh filmih se je Ledger podal v resnejše in zahtevnejše vloge, kot je bila tudi glavna v Gori Brokeback - to je gejevska romanca, v kateri je 28-letni Avstralec po mnenju večine kritikov dosegel vrhunec kariere (vloga Ennisa Del Mara mu je prinesla tudi nominacijo za oskarja), film pa se je znašel na tretjem mestu njegovih najbolje prodajanih filmov na Amazonu.

Smrt še ni pojasnjena
Kot je znano, je mladi avstralski zvezdnik umrl prejšnji torek v svojem stanovanju na Manhattnu. Čeprav toksikološke preiskave o vzroku njegove smrti še niso končane, pa naj bi bila po namigovanju nekaterih "dobro obveščenih" virov njegova smrt naravna in ne posledica prevelike količine uspaval. Po drugi strani pa se pojavljajo govorice o tem, da je bil Heath depresiven, odvisen od mamil in naj bi se ravno zato razšel s svojo partnerico Michelle Williams, s katero imata hčerko Matildo. V Los Angelesu so se od Ledgerja že poslovili družinski člani in prijatelji, njegovo truplo pa so nato prepeljali v rodno Avstralijo.

Zaradi Jokerja v duševne težave?
Ugibanja pa se ne vrtijo le okoli vzroka Ledgerjeve smrti, ampak tudi okoli usode njegovega zadnjega zaključenega filma The Dark Knight. V najnovejšem izdelku o stripovskem junaku Batmanu, na režijski stolček je že drugič sedel Christopher Nolan, Ledger igra temačnega in bolestno zlobnega Jokerja, okoli katerega se je do zdaj vrtela promocija filma. Prav ta zahtevna "hudičevska" vloga naj bi vplivala na Ledgerjevo duševno zdravje, menda ga je pred njo svaril tudi nekdanji Joker Jack Nicholson.

Na desni si lahko ogledate predfilm za Batman: The Dark Knight, v katerem je Ledger odigral svojo zadnjo vlogo - Jokerja.
Po Ledgerjevi smrti si je več kot sedem milijonov uporabnikov na spletnem portalu YouTube ogledalo predfilme za novega Batmana, več kot milijon pa si jih je ogledalo izsek iz intervjuja, v katerem igralec govori o težavnosti te vloge. Iz studia Warner Bros, ki skrbi za distribucijo filma, še niso oznanili premika datuma premiere filma, zaenkrat ostaja to 18. julij.

V času smrti je bil Ledger sredi snemanja fantazijskega filma The Imaginarium of Dr. Parnassus, 30 milijonov dolarjev vrednega projekta Terryja Gilliama. Snemanje prizorov v Londonu so že končali, kmalu pa naj bi nadaljevali produkcijo v Vancouvru. Ustvarjalci filma še niso sporočili, ali bodo film snemali naprej ali ne.

A. K.