Tina se znajde v krutem zabavniškem poslu, kjer je težko najti pravega prijatelja. Foto: Lev Predan Kowarski
Tina se znajde v krutem zabavniškem poslu, kjer je težko najti pravega prijatelja. Foto: Lev Predan Kowarski
Ula Furlan in Metod Pevec
Film z Ulo Furlan v glavni vlogi je posnel režiser Metod Pevec. Foto: Ula Furlan

Film, ki je nastal v Kulturnem in umetniškem programu TV Slovenija, je v konkurenci 75 prijavljenih del uvrščen v ožji izbor evropskih filmov, ki se bodo na omenjenem festivalu za nagrade potegovali med 19. in 24. oktobrom. To je že tretji film Televizije Slovenija, ki se je uvrstil v tekmovalni del fiktivnih televizijskih filmov filmskega festivala Prix Europa; ta čast je namreč pripadla še filmoma Ko zaprem oči Francija Slaka in Vaški učitelj Maje Weiss.

Na poti v Berlin tudi ...
Poleg Hita poletja bodo iz Slovenije tekmovali še radijski igri Jutri v režiji Zmaga Freceta in Neskončno šteti dnevi avtorja Andreja Skubica in režiserja Igorja Likarja, radijska dokumentarca Spomin, ki ne mine v režiji Ivana Merljaka in Spanje na sveti keltski gori režiserja Igorja Likarja ter spletna stran A Very Simple Story.

Iskanje prave življenjske poti
Film Hit poletja temelji na kratki zgodbi Ferija Lainščka, ki se je skupaj z Metodom Pevcem podpisal pod scenarij. V središče postavlja študentko Tino (igra jo Ula Furlan), ki pusti študij, saj želi svojo srečo preizkusiti s pevsko kariero. Pri tem ji pomaga pošten, a manj uspešen mendežer (Bojan Emeršič), več pokvarjenosti in hkrati uspeha pa pokaže drugi mendežer, ki ga igra Dario Varga. Ta ji sicer pomaga, toda pritiska nanjo. Če ne bo plačala s telesno uslužnostjo, jo bo to stalo njenega glavobola in glavobola staršev (Silva Čušin in Vlado Novak), saj se lahko samo še krepko zadolži.

Ob strani ji stoji njen fant Matjaž (Primož Bezjak), ki pa kmalu ni več njena prioriteta, zato se ji umakne in poišče delo v tujini. Tini s petjem uspe, njena skladba postane hit poletja, popevka tedna na Valu 202, in kaj kmalu je gostja v televizijskih oddajah. Vendar naivna, toda, ko je treba, razsodna mlada ženska ugotovi, da ta posel le ni zanjo. Medtem ko njen hit očara poslušalce, ona že streže gostom v lokalu in je pevska kariera vsaj za kakšno leto sploh ne zanima …

Tudi v knjigi
Film, ki smo ga premierno lahko na malih zaslonih videli 23. aprila, si je takrat ogledalo povprečno 14,1 odstotka oziroma več kot 255.000 gledalcev. Lainšček pa je zgodbo razširil tudi v roman, ki je od konca maja dosegljiv tudi na knjižnih policah.

M. K.