Največ podpore za Bidnovo odločitev je bilo med tudi sicer najglasnejšimi demokratskimi podporniki v Hollywoodu. Foto: AP
Največ podpore za Bidnovo odločitev je bilo med tudi sicer najglasnejšimi demokratskimi podporniki v Hollywoodu. Foto: AP

Le nekaj ur, preden je Joe Biden v nedeljo izstopil iz predvolilnega boja in izrazil svojo podporo trenutni ameriški podpredsednici Kamali Harris, je New York Times objavil kolumno scenarista in avtorja serije zahodno krilo Aarona Sorkina; v njej je Sorkin argumentiral, da bi morali demokrati pod svoje okrilje vzeti in za predsedniškega kandidata podpreti republikanskega politika Mitta Romneyja, češ da bi bilo to "jasno in močno sporočilo, da je treba iztirjenemu človeku preprečiti prevzem oblasti".

Ko se je čez nekaj ur zgodil velik politični preobrat, je Sorkin svoj predlog javno umaknil in izrazil svojo podporo Kamali Harris, ki je medtem že potrdila, da se bo potegovala za predsedniško nominacijo. "Vse vzamem nazaj. Harris za Ameriko!" je pribil Sorkin; njegovo izjavo je na omrežju X delil zvezdnik Zahodnega krila Joshua Malina.

Največ podpore za Bidnovo odločitev je bilo med tudi sicer najglasnejšimi demokratskimi podporniki v Hollywoodu. Robert De Niro, ki je že od prvega Trumpovega mandata glasen kritik republikanske stranke in je tudi posodil svoj glas za Bidnove volilne oglase, je za politični časopis The Hill izjavil, da "čuti spoštovanje, občudovanje in naklonjenost" do Joeja Bidna in njegove odločitve za umik.

Sorodna novica Svetovni voditelji Bidnu izrazili spoštovanje

"V gesti pronicljive politične strategije in nesebičnega domoljubja se Joe Biden umika, da bi naredil prostor za drugega demokrata na predsedniškem stolčku ... Ker za našo deželo ni nič tako pomembno kot to, da porazimo Donalda Trumpa na voliščih," je zapisal v izjavi za javnost. "S spoštovanjem, občudovanjem in naklonjenostjo – hvala, gospod predsednik!"

Diva Barbra Streisand je na omrežju X zapisala, da moramo biti "hvaležni za Bidnovo podporo demokraciji". Komik in vodja pogovornega šova Jon Stewart, ki je v zadnjem času obsodil Bidnovo vztrajanje pri kandidaturi, je preobrat komentiral z eno samo besedo: "Legenda."

Kultni dokumentarist Ken Burns je pripomnil, da se bo Biden v zgodovino "zapisal kot eden od največjih". "Zgodovina prepozna dejanja, ki so večja od posameznika ... To, da je državo popeljal iz katastrofalnega mandata njegovega predhodnika in tiho delal za dobro vseh Američanov, tako modrih kot rdečih, so dosežki, ki ga, kar se tiče zakonodajnih dosežkov, postavljajo ob bok Lyndonu B. Johnsonu in Franklinu Delanu Rooseveltu. Joe, ne vem, kje bi bili brez tvojega nesebičnega dela," je zapisal na X-u.

Zvezdnik originalne Vojne zvezd Mark Hamill, ki je še maja obiskal Bidna v Beli hiši, se je poklonil predsedniku in "dosežkom, ki jim ne more parirati noben drug predsednik v času naših življenj", češ da je "po štirih letih laži, kriminala, škandalov in kaosa funkciji vrnil iskrenost, dostojanstvo in integriteto".

Komičarka Kathy Griffin, ki je bila pred leti zaradi svoje kritike Trumpa tarča groženj s smrtjo, je zapisala: "Pišimo zgodovino!!!! Končno."

Televizijska ikona George Takei (Zvezdne steze) je Bidna opisal kot "spodobnega, častitljivega moža, silno uspešnega predsednika in domoljuba" ter ljudi pozval, naj "združijo moči za Harris" in porazijo Donalda Trumpa.

Avtor podkasta Pod Save America Jon Favreau, ki je bil prav tako zelo kritičen do Bidnove kandidature, je predsednikovo nedeljsko odločitev opisal kot "pogumno in nesebično gesto".

Cher, ki je nekaj trenutkov pred tem še tvitala, da demokrati po njenem mnenju ne morejo zmagati brez Bidna, je nato objavila: "Demokratska stranka mora razmišljati res, res zunaj okvirov. Zmaga je vse, brez zmage ne bo sprememb in čas je za spremembe."

Jamie Lee Curtis pravi, da "z vsem srcem" podpira Bidnovo odločitev in kandidaturo Kamale Harris: "Vredna je zaupanja in preizkušena, pa tudi ostra zagovornica pravic žensk in temnopoltih ljudi; njeno sporočilo je sporočilo upanja in enotnosti za Ameriko v času hude razdeljenosti naroda."

"V bitki s časom ne more zmagati. Nihče od nas ne more. Grozno je reči, a Joe Biden, s katerim sem se pred tremi tedni srečal na zbiranju sredstev, ni bil tisti iz leta 2010 niti iz leta 2020," je Clooney zapisal v svoji odmevni kolumni. "S tem predsednikom novembra ne bomo zmagali. Poleg tega ne bomo osvojili predstavniškega doma in bomo izgubili senat," je napovedal. Foto: EPA

Večina je do danes molčala
Vsi ti in podobni izlivi podpore pomenijo precejšen odmik od razpoloženja v zadnjih tednih – samo nekaj zvezdnikov je namreč javno pozvalo k umiku Joeja Bidna iz predsedniške tekme. Le nekaj tednov po tem, ko je vodil dobrodelno prireditev za zbiranje sredstev za Bidnovo ponovno izvolitev, je George Clooney napisal kolumno za New York Times, v kateri je predsednika pozval k umiku, češ da mora stranka staviti na drugega kandidata. Postopek ne bo lahek, je zapisal, a bo "zbudil" volivce in povečal podporo demokratski stranki.

Enako mnenje je izrazil tudi Michael Douglas; po prvem predvolilnem soočenju je bil "globoko zaskrbljen" za Bidnovo možnost za zmago, je komentiral v oddaji The View. "To je tako težka situacija. Tipa obožujem ... Ne skrbi me nujno za danes ali jutri, ampak čez leto dni ... to me pa skrbi."