Michel Houellebecq je po neuspešnih pritožbah za prepoved filma spregovoril v intervjuju za Süddeutsche Zeitung. Foto: EPA
Michel Houellebecq je po neuspešnih pritožbah za prepoved filma spregovoril v intervjuju za Süddeutsche Zeitung. Foto: EPA

V preteklem tednu je amsterdamsko sodišče zavrnilo predlog mednarodno priznanega francoskega pisatelja Michela Houellebecqa, da prepove spolno eksplicitni film nizozemskega umetniškega kolektiva, v katerem v glavni vlogi nastopa ta 67-letni francoski pisatelj.

Sorodna novica Michel Houellebecq znova neuspešen pri prepovedi erotičnega filma, v katerem nastopa

Lastna ocena, da film škoduje njegovemu ugledu
Sodnik je presodil, da ni razumljivo, da pisatelj ni razumel pogodbe, ki jo je podpisal s Stefanom Ruitenbeekom, enim od režiserjev filma. Houellebecq je bil že februarja neuspešen s podobnim predlogom na francoskem sodišču. V predlogih za prepoved filma, ki ju je vložil na sodiščih, je med drugim trdil, da film Kirac 27, v katerem spolno občuje z mladimi ženskami, škoduje njegovemu ugledu, saj ga prikazuje kot pornozvezdo.

Odhod s snemanja pred načrtovanim koncem
Houellebecq je želel doseči prepoved predvajanja filma po ogledu napovednika, v katerem ga je mogoče videti brez srajce med poljubljanjem mlade žensko. Ob prihodu na snemanje v Amsterdamu je podpisal izjavo, s katero se je strinjal, da bo nastopil v filmu, ki "bo nemara vključeval ali pa ne bo vključeval eksplicitne vsebine". Sporazum naj bi vseboval tudi določilo, da film ne bo prikazoval pisatelja in njegovih genitalij v istem kadru. Sicer pa naj bi Houellebecq tri dni pred načrtovanim koncem snemanja odšel in tako zapustil ta projekt.

"Da sem lahko podpisal kaj takega, ne govori ravno o moji presoji"
V intervjuju je povedal, da obžaluje podpis pogodbe za domnevno spolno eksplicitni film. "Ko bereš pogodbo, imaš občutek, da bi jo lahko podpisal kdo duševno zaostal. Strašljivo je. Toda številni podpišejo pogodbe, ne da bi jih dejansko prebrali," je dejal za Süddeutsche Zeitung in napovedal, da se bo na sodbo pritožil. "To je pošastna pogodba. Če sem iskren, to, da sem lahko podpisal kaj takega, ne govori ravno o moji presoji. To je pretresljivo. Res je pretresljivo, da sem to podpisal. Nisem bil ravno v dobrem stanju, ko sem podpisal to pogodbo," je še dejal v intervjuju.

Na amsterdamskem sodišču je trdil, da je pogodbo podpisal, ker je bil depresiven in pod vplivom več kozarcev vina, ki jih je spil pred tem. Vendar se sodniku to ni zdelo verodostojno, saj so posnetki nastali nekaj časa po podpisu pogodbe in je bil Houellebecq pri tem pripravljen sodelovati.

Sorodna novica "Houellebecqova dela sporočajo, da ta svet preprosto ni v redu"

Vendarle umetniški film?
Nastop v filmu naj bi režiserju lani najprej predlagala pisateljeva žena Čjanjun Lisis, pisatelj in režiser pa sta nato po elektronski pošti razpravljala o načrtih za "umetniško delo, v katerem se razlika med fikcijo in resničnostjo oblikuje kot igra z jezno preganjavico vaših sovražnikov". Po mnenju umetniškega kolektiva, ki je posnel Kirac 27, gre za umetniški film, v katerem meja med fikcijo in resnico ni vedno povsem jasna. Po prvotnih načrtih naj bi film 11. marca doživel spletno premiero, a je ta za zdaj odložena za nedoločen čas.

"Pravzaprav se počutim, kot pravijo ženske, ki so bile posiljene: počutijo se, kot da jim njihova telesa ne pripadajo več. Sram jih je, ko jih ne bi smelo biti sram. Ampak še vedno jih je sram. In potem se jim gnusi spolnost. Zdaj imam vse te simptome. Tega nisem pričakoval, niti najmanj ne," je še dejal Houellebecq v intervjuju za Süddeutsche Zeitung.