Jože Pogačnik meni, da je izločanje posameznih članov nadzornega sveta nesmiselno, saj vse odločitve sprejemajo z večinskim glasovanjem - za vsako odločitev so potrebni štirje glasovi. Foto: MMC RTV SLO
Jože Pogačnik meni, da je izločanje posameznih članov nadzornega sveta nesmiselno, saj vse odločitve sprejemajo z večinskim glasovanjem - za vsako odločitev so potrebni štirje glasovi. Foto: MMC RTV SLO
Stane Malčič
Stane Malčič bo svoje mnenje o zadevi podal po tem, ko bo uradno seznanjen s svojo razrešitvijo. Foto: RTV SLO

Ministrica za kulturo Majda Širca Ravnikar je konec decembra predlagala razrešitev treh članov nadzornega sveta Filmskega sklada RS, in sicer Staneta Malčiča, Jožeta Pogačnika in Igorja Prodnika. Ker vlada razrešitve do pred nekaj dnevi še ni potrdila, je pred kratkim na ministrico in vlado obrnilo Gospodarsko interesno združenje slovenskih filmskih producentov. V pismu, ki ga je podpisal predsednik združenja Matjaž Žbontar, so producenti želeli čimhitrejšo realizacijo namere, ki jo je izrazila Širca, saj naj bi šlo za trojico, ki je hromila slovensko filmsko produkcijo. Vlada je 'inkriminirano' trojico razrešila na četrtkovi seji.

Ideološka delitev na dobre in slabe nadzornike
Ob teh dogodkih sta se oglasila Malčič in Pogačnik. Njuno mnenje je, da ministrica s tovrstnim 'postopanjem' krši volilne in koalicijske zaveze, v katerih se je zaobljubila, da bo kadrovala nepolitično. Razrešitev omenjene trojice ali pa vsaj Malčiča in Pogačnika, ki v zadnjem času nista (tako kot Prodnik) opravljala tudi funkcije v. d. direktorja Filmskega sklada, naj bi bila politično motivirana, saj naj ne bi bilo dokazov za njuno nekompetentnost. Nadzorni svet namreč odloča z večinskim glasovanjem, članov je sedem, ministrica pa je predlagala zgolj razrešitev treh. Pogačnik je zato zapisal: "Vaše delitve na dobre in zle nadzornike so izrazito ideološko naravnane in še kako politično motivirane."
Kljub nesposobnosti nekaterih rekordna filmska produkcija
Malčiča in Pogačnika je zmotilo tudi to, da nista bila seznanjena s stališčem filmskih producentov, Malčič pa ni bil seznanjen niti z odločitvijo o njegovi razrešitvi. Glede na domnevno 'poltajnost' sporočila producentov je Pogačnik dejal, da upa, da gre pri vsem skupaj zgolj za "osamljeno diverzantsko akcijo agresivnega predsednika in njegovega oprode Francija Zajca, ki zagotovo ne bi bila v čast večini drugih, spoštovanja vrednih filmskih producentov". Producenti in tudi ministrica, ki blatijo nekatere nadzornike, pa pozabljajo - tako Pogačnik -, da je bila filmska produkcija zadnjega leta "kljub vsiljenim blokadam in Judeževemu sprenevedanju" rekordna.

Pogačnik je še dodal: "Moj glavni greh je zagotovo ta, da sem se ves čas mandata nepopustljivo zavzemal za kontinuiteto v produkciji slovenskega filma in še posebej za globalne interese svobodnih filmskih delavcev in ustvarjalcev." V prihodnje lahko pričakujemo še mnenje Malčiča, ki je napovedal, da bo svoj pogled na zadevo podal, ko bo z zadevo seznanjen.

C. R.