Med žalujočimi, ki so ga pospremili na zadnjo pot, so bili tudi hrvaški premier Ivo Sanader, hrvaški minister za kulturo Božo Biškupić in srbski igralec Ljubiša Samardžić. Foto: HRT
Med žalujočimi, ki so ga pospremili na zadnjo pot, so bili tudi hrvaški premier Ivo Sanader, hrvaški minister za kulturo Božo Biškupić in srbski igralec Ljubiša Samardžić. Foto: HRT
Boris Dvornik
Hrvaški igralec Boris Dvornik je poleg Ljubiše Samardžića, Milene Dravić in 'Bate' Živojinovića veljal za veliko zvezdo.

69-letnega Dvornika, ki je za posledicami možganske kapi umrl 24. marca, so pokopali na pokopališču Lovrinec, pogreba pa so se poleg nekaj tisoč ljudi udeležili tudi hrvaški premier Ivo Sanader, srbski igralec Ljubiša Samardžić in hrvaški minister za kulturo Božo Biškupić. Zadnji je igralcu namenil naslednje besede: "Odhaja prijatelj, umetnik in domoljub, velik človek, ki je globoko in dragoceno vplival na hrvaško kulturo. On svojih vlog ni igral, temveč jih je živel."

Zaslovel s Štigličevim filmom
Izjemen talent mladega Borisa Dvornika je med prvimi prepoznal slovenski režiser France Štiglic, ki mu je, čeprav do takrat Dvornik ni dobival glavnih vlog, namenil naslovno vlogo v filmu Deveti krog. Ta ga je izstrelila med najbolj priljubljene jugoslovanske igralce. Dvornik je tako pozneje zaigral v največjih produkcijah jugoslovanske kinematografije, med drugim v filmih Sutjeska, Derviš in smrt ter Bitka na Neretvi in v mnogih TV-produkcijah, od 80. let dalje pa je zaznamoval tudi hrvaško gledališče.

Politik za mesec dni
Poleg igranja ga je v začetku devetdesetih letih "povleklo" tudi v politiko, kar so mu mnogi očitali. Leta 1992 je tako na listi Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) kandidiral na parlamentarnih volitvah. Postal je poslanec v hrvaškem saboru, vendar je zelo hitro (po enem mesecu) ugotovil, da politična kariera ni zanj in se je mestu poslanca odpovedal.

Čeprav je igral tako v filmskih kot televizijskih in gledaliških produkcijah, je mnogim gledalcem ostal v spominu ravno po vlogah Roka Prča iz kultne hrvaške nadaljevanke Naše malo mesto ter brivca v nadaljevanki Velo misto.