Foto:
Foto:
Prizor iz indijskega filma Umrao Jan
Vlado Škafar in Koen van Daele sta med ustvarjalci filmskega festivala v Izoli.

v središču Izole poteka mednarodni filmski festival Isola Cinema - Kino Otok.

Nov filmski festival - organizatorji prihajajo iz Kinoteke, Kinodvora ter Centra za kulturo, šport in prireditve Izola - je namenjen predstavitvi afriške, azijske, latinskoameriške in vzhodnoevropske kinematografije. Obiskovalci si t. i. filme tretjega sveta lahko ogledajo na štirih prizoriščih. Poleg letnega kina na Manziolijevem trgu - osrednjega festivalskega prizorišča - so namreč filmske projekcije tudi v Kinu Gledališče, Kinu Svetilnik in artkinu Odeon.

Pet programskih sklopov
Program festivala, na katerem bo predstavljenih 25 filmov (brez sekcije Video na plaži), je razdeljen na 5 sklopov: glavni program (Trgatev), informativni program (Mojstri), spremljevalni program (Prijatelji), retrospektivni program (Nove obale) in neuradni program (Video na plaži).

V sekciji Trgatev bodo predstavljeni novi filmi pri nas še neuveljavljenih avtorjev. Ti se bodo tudi potegovali za nagrado občinstva, ki bo zmagovalnemu filmu zagotavljala kinematografsko distribucijo v Sloveniji. Sekcija Mojstri prinaša izbor najnovejših filmov uveljavljenih avtorjev z omenjenih območij. V sekciji Prijatelji so zbrani filmi avtorjev, ki so se na festival uvrstili po »prijateljski« liniji; so bodisi prijatelji selektorjev ali pa drugih sodelavcev festivala. Sekcija Nove obale prinaša izbor vsakoletne velike retrospektive kinematografij iz teh območij v okviru programa Kinoteke, v sekciji Video na plaži pa bo na ogled izbor alternativnega filmskega ukvarjanja na videu.

Klepet s filmskimi ustvarjalci
Organizatorji pa so poseben poudarek namenili tudi prihodu filmskih ustvarjalcev, saj napovedujejo prihod kar 15 zanimivih gostov iz filmskega sveta, katerih filmi so seveda uvrščeni na festival. Obiskovalci bodo tako lahko poklepetali z legendarnim finskim režiserjem Miko Kaurismäkijem, srbsko filmsko eminenco Goranom Markovićem in pionirjem kubanskega novega vala Humbertom Solasom.

Od filmske tržnice do večerne plaže
Ob svetilniku na izolski plaži pa bo med festivalom zaživelo festivalsko središče z bogatim spremljevalnim programom. Iz filmske tržnice, ki bo ponujala tudi bogato kulinarično ponudbo sodelujočih dežel, bo zvečer vzniknila nočna plaža - festivalski klub z odprtim programom (projekcije, pogovori s sodelujočimi, koncerti).

Festivalska kartica
Organizatorji pa so poskrbeli tudi za vse tiste filmske ljubitelje, ki si želijo na festivalu ogledati več kot samo nekaj izbranih filmov. Tako so jim ponudili filmsko kartico, ki omogoča obisk vseh filmskih predstav in posebnih propedevtičnih ter animacijskih programov, obenem pa tudi bivanje v priložnostnem Kinokampu.

Izolske predstave tudi v Ljubljani
Izbor najprivlačnejših filmov filmskega festivala Isola Cinema - Kino Otok bo mogoče videti tudi v ljubljanskem Kinodvoru. Tam bodo med 26. 5. in 31. 5. zavrteli 16 filmov iz uradnega festivalskega programa. Vsak dan bo Kinodvor obiskal tudi vsaj eden izmed gostujočih avtorjev in ljubljanskemu občinstvu predstavil svoj film. Program je 26. 5. ob 20.00 odprla projekcija indijskega filma Umrao Jaan, ki mu bodo v naslednjih dneh med drugimi sledili še prerez animacije Južne Koreje zadnjih petih let, tajski film Blaženo tvoj, argentinski Črna škatla, koprodukcijski Hvala za čokolado, francoski Bolest smrti in mavretanski Čakajoc na srečo.