Peter Jackson zahteva delež, ki mu pripada še od prvega dela trilogije Gospodar prstanov. Foto: EPA
Peter Jackson zahteva delež, ki mu pripada še od prvega dela trilogije Gospodar prstanov. Foto: EPA
Gospodar prstanov
Kakšna usoda čaka Hobite še ni znano. Jih bo še naprej vodil Peter Jackson ali se bodo morali navaditi na ime drugega režiserja? Foto: Kolosej
Peter Jackson, Elijah Wood in Sean Astin
Prvi film je v kinematografe prišel leta 2002, zadnji, Kraljeva vrnitev, pa januarja 2004. Foto: Reuters

Dve leti in pol, kar je nekaj več, kot je za prihod v kinematografe potrebovala trilogija, Jackson skuša dokazati, da mu studio ni izplačal vsega, kar mu pripada od prvega dela trilogije. Nazadnje je bil zakon na strani Jacskona, saj mora New Line Cinema plačati 125.000 dolarjev, ker niso predali zahtevanih dokumentov, ki bi režiserju lahko pomagali dokazati, da so ga oškodovali za več deset milijonov dolarjev.

Sodišče presenetilo z višino kazni
Tako je določil sodnik Stephen Hillman, ki je na 40 straneh odloka med drugim zapisal, da obstaja verjetnost, da je New Line Cinema uničil ključne dokaze in se ni potrudil pri posredovanju dokumentacije, ki so jo zahtevali Jacksonovi odvetniki. Presenetila je predvsem višina kazni, ki jo je odredil Hillman. O tej je odvetnik Neville Johnson povedal, da kaj takega praktično še ni doživel. Denarna kazen sicer filmskem studiu ne pomeni prehudega finančnega zalogaja, pa vendar je precejšen udarec v okviru same tožbe. Studio ima čas do 9. oktobra, da predloži vse zahtevano gradivo ter najde vse relevantne dokumente in elektronsko pošto. Na New Line Cinema dogodkov niso želeli komentirati, znano je le, da se na kazen ne nameravajo pritožiti.

Kaj bo s Hobitom?
Dolgoletni spopad drži v napetosti številne oboževalce Tolkienovih zgodb, ki nestrpno pričakujejo kakršnekoli premik pri nastajanju filma Hobit. Tako New Line Cinema kot oboževalci želijo za režijskim krmilom ponovno videti prav Petra Jacksona. Čeprav je zaradi spora upanja vse manj, pa so pred nedavnim govorice namigovale, da sta obe strani vendarle v zadnjem času bolj prisluhnili druga drugi. Po drugi strani pa sta obe strani na sodiščih zapravili že milijone dolarjev, tako da je morda vseeno več možnosti naklonjenih januarskem procesu.

Trenutna Jacskonova obtožba se navezuje le na prvi film Gospodar prstanov (Bratovščina prstana), kar pomeni, da bi se ob poravnavi zagotovo ustavili tudi pri drugih dveh filmih in tako bi se lahko vsa stvar vlekla še dolgo časa.