Adam Driver je leta 2019 dobil nagrado gotham za najboljšega igralca (za film Marriage Story). Foto: AP
Adam Driver je leta 2019 dobil nagrado gotham za najboljšega igralca (za film Marriage Story). Foto: AP
Sorodna novica Na Berlinalu bodo odslej podeljevali spolno nezaznamovane nagrade za najboljšo igro

Ena od organizacij, ki so v sezoni nagrad pomembna stopnička na poti do podelitve oskarjev, je v četrtek sprejela pomembno odločitev. Nagrade gotham, ki jih bodo naslednjič podeljevali novembra letos, odslej igralcev ne bodo več ločevale na žensko in moško kategorijo. Eni in drugi bodo v igri za isto priznanje, najboljša glavna vloga. Prvič uvajajo tudi (skupno) priznanje za igralke in igralce v stranskih vlogah.

V vsaki kategoriji bo lahko do deset nominirancev, ki jih bo izbral odbor filmskih kritikov, festivalskih programskih direktorjev in filmskih kuratorjev. Končne zmagovalce bodo določile ločene žirije, v katerih bodo sedeli scenaristi, režiserji, igralci, producenti in drugi filmski delavci. V preteklosti je bilo za vsako nagrado gotham nominiranih največ pet ljudi.

Ljudi ni pošteno tlačiti v predalčke
"Obstaja toliko nadarjenih posameznikov, ki so nebinarne osebe, da bi jih bilo nepošteno tlačiti v moški ali ženski predalček,"
je pojasnil Jeffrey Sharp, direktor Filmskega in medijskega inštituta Gotham v new Yorku. "Ponosni smo na svojo zgodovino vključevanja. To je del našega DNK-ja. Ampak tudi za nas je prišel čas, da napredujemo."

Mj Rodriguez iz serije Pose je prva transspolna ženska, ki je na letošnjih emmyjih nominirana za najboljšo igralko v drami. Zmagovalci bodo znani septembra. Foto: AP
Mj Rodriguez iz serije Pose je prva transspolna ženska, ki je na letošnjih emmyjih nominirana za najboljšo igralko v drami. Zmagovalci bodo znani septembra. Foto: AP
Sorodna novica Charlize Theron: "Čas je za spolno nevtralne filmske in glasbene nagrade"

Bodo začele padati domine?
Ključno vprašanje zdaj je, ali bodo sledile tudi druge organizacije v filmski industriji. "Govorimo lahko samo v svojem imenu, ampak lahko povem, da smo tradicionalno tisti, ki narekujejo ton pogovoru," se je za New York Times pohvalil Sharp. S tem je imel najbrž v mislih to, da so nagrade gotham prvo pomembnejše slavje v vsakoletni hollywoodski sezoni nagrad.

Letos spomladi je sicer to isto odločitev sprejel že eden največjih filmskih festivalov stare celine ‒ Berlinale. Pošteno je omeniti tudi MTV-jeve filmske in televizijske nagrade, ki morda v industriji nimajo velike teže, a igralskih nagrad po spolu ne ločujejo že od leta 2017. V glasbi so grammyji to delitev odpravili že leta 2012.

Vseeno pa na drugem bregu ostajajo še vse prestižne igralske organizacije, od nagrad tony in emmy do oskarjev in baft; nobena od njih še ni nakazala, da razmišljajo o spremembah.

Akademija filmske umetnosti in znanosti, ki podeljuje oskarje, je leta 2019 za New York Times potrdila, da nameravajo ohraniti trenutno strukturo kategorij, da pa "bodo pozorni na to, kako se razvija javni diskurz". Oskarja za najboljšega igralca in igralko so prvič podelili leta 1929.