Ameriškemu komiku judovskega rodu so v Izraelu pripravili veličasten sprejem. Sestal se je tako s predsednikom Šimonom Peresom ... Foto: EPA
Ameriškemu komiku judovskega rodu so v Izraelu pripravili veličasten sprejem. Sestal se je tako s predsednikom Šimonom Peresom ... Foto: EPA
Jerry Seinfeld in Ehud Olmert
... kot s premierjem Ehudom Olmertom. Foto: EPA

Slavni komik judovskega rodu je prvič po nekaj desetletjih obiskal Izrael - seveda, z namenom promocije svojega novega Čebeljega filma. Z njim so (dobesedno) ravnali kot s kraljem, poroča AP. Le redki ljudje iz sveta zabave imajo namreč priložnost srečati se tako s premierjem kot predsednikom države. Seinfeld se je, poleg obiska uradnega izraelskega spomenika holokavstu, Yad Vashem, ki si ga po navadi ogledajo vodilni svetovni voditelji.

Seinfeldov humor v političnem komentarju
Tudi časopisi so Seinfelda izčrpno obravnavali: posvečali so mu cele strani, njegovi humorni vložki pa so se znašli med resnimi prispevki v novicah. Tako je televizijski politični analitik Amnon Abramovitz napoved bližnjevzhodnega srečanja, ki ga je sklical predsednik Bush, komentiral z eno najbolj znamenitih fraz iz humoristične serije Seinfeld: "Yada, yada, yada."

Seinfeld, ki je prispel v petek in odšel v nedeljo, se je v Izraelu ustavil v sklopu svetovne turneje, na kateri predstavlja Čebelji film, svoj prvi večji projekt, odkar se je zaključilo snemanje prej omenjene velepriljubljene tv-serije. Seinfeld je za film napisal scenarij, v njem pa se pojavi v vlogi čebele, ki je v življenju nezadovoljna, ker proizvaja med za ljudi.

Časi se spreminjajo ...
Tudi komik sam je bil šokiran zaradi veličastnega sprejema, v svojem slogu je povedal, da je bilo to pravo nasprotje njegovemu zadnjemu obisku Izraela, ko je kot 15-letni prostovoljec delal v kibucu. Novinarjem je razkril: "Zadrževal sem se na polju in nihče ni hotel mojega avtograma ali se slikati z mano. Pustili so me, da sem trgal bananine liste in niti enkrat nisem srečal premiera."