Težko pričakovana vrnitev Jesusa Quintane se bo morda zgodila veliko prej, kot smo si mislili. Foto: IMDb
Težko pričakovana vrnitev Jesusa Quintane se bo morda zgodila veliko prej, kot smo si mislili. Foto: IMDb
Govorice o nadaljevanju velikega Lebowskega so bile vztrajne - obstajal je celo sinopsis zgodbe - a sta brata Coen letos kategorično zanikala, da bi se ukvarjala s tem projektom.

Ameriški igralec in režiser je imel v črni komediji bratov Coen, ki se je vrtela okrog nezaposlene losangeleške zgube, znane kot Frajer, The Dude (Jeff Bridges), le stransko vlogo. A čeprav je bil Jesus v resnici zelo obroben lik - latinskoameriški tekmec Lebowskega na stezi za bovling - je med ljubitelji filma prava ikona: nešteto vijoličastih oprav, kakršne je nosila njegova ekipa, je mogoče videti tudi na vsakoletnem festu Lebowski. V anale se je vpisala tudi njegova replika "Nihče se ne zajebava z Jezusom" ("Nobody *ucks with the Jesus").

In čisto mogoče je, da bomo Jesusa res videli, še preden smo se tega nadejali: zelo verjetno je, da bo Turturro Jesusa od mrtvih obudil kot lik v prihajajočem filmu Going Places. Komična drama, ki jo Turturro trenutno snema, je priredba francoske komedije Les Valseuses (1974), zgodbe o dveh malih lopovih in zagrenjeni frizerki, ki išče vznemirljive prigode.

Eden od nepridipravov v glavnih vlogah naj bi bil ravno Jesus Quintana - kar ima pravzaprav potencial za skrajno mračen podton filma (spomnimo se samo prizora v Velikem Lebowskem, v katerem izvemo za Jesusovo pedofilsko preteklost). V Going Places nastopijo še Bobby Cannavale, Audrey Tautou in Susan Sarandon.

Brata Coen sta s Frajerjem opravila
To je tudi edino, kar bo imel film skupnega s kultno komedijo iz leta 1998: brata Coen sta nedavno zanikala govorice, da bosta posnela nadaljevanje Velikega Lebowskega (sta pa zato obljubila, če bo to tolažba, nadaljevanje Bartona Finka).

59-letni Turturro je svoje zanimanje za vlogo izrazil večkrat (leta 2011 je na neki okrogli mizi glasno razmišljal, da si Jesusa v nadaljevanju predstavlja kot voznika avtobusa). V izvirniku so poleg njega in Bridgesa nastopili še John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi in pokojni Philip Seymour Hoffman.

Veliki Lebowski v letu izida v kinodvoranah ni zaslužil veliko, je pa sčasoma prerastel v mit (velja celo za "prvi kultni film dobe svetovnega spleta"). Revija Entertainment Weekly ga je uvrstila med najduhovitejše filme zadnjih 25 let. Celo Bridges sam je v intervjuju za Rolling Stone priznal, da je to eden redkih filmov, v katerih nastopa, pa jih kljub temu gleda: "Veste, redko gledam svoje filme, če jih vrtijo po televiziji, ampak ko se pojavi Lebowski, si rečem: 'Oh, bom počakal samo do tam, kjer Turturro poliže kroglo, in potem prestavil naprej. Isti občutek dobim, ko predvajajo Botra, takoj te potegne."

Zato ni presenetljivo, da je Bridges že večkrat namignil, da bi "z veseljem odigral kako cameo vlogico" Frajerja, če bi se kje ponudila priložnost za kaj takega. (Morda pa je Going Places ravno ta priložnost?)