Frane Milčinski - Ježek, eden najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja. Foto: MMC RTV SLO
Frane Milčinski - Ježek, eden najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja. Foto: MMC RTV SLO
Frane Milčinski - Ježek
Dokumentarni film Moj narobe svet popelje v pesniški svet slovenskega vsestranskega umetnika skozi izvajanje znanih svetovnih glasbenikov. Foto: Cankarjev dom/Janez Bogataj

Frane Milčinski - Ježek (1914–1988) je bil igralec, pisatelj, režiser, pesnik in predvsem mojster satire. Ustvarjalci dokumentarnega filma, ki bo na sporedu danes ob 21.00 na 1. programu TV Slovenija, pravijo, da bi lahko rekli kar slovenski Charlie Chaplin. Njegovo osrednje polje ustvarjalnosti je bil šanson, na katerem je dosegel največ, zato je v njem izhodišče filma našla scenaristka in režiserka filma Petra Seliškar.
Milčinski je navdihnil domače in svetovne glasbenike, ki v dokumentarnem filmu poustvarjajo njegove pesmi vsak v svojem edinstvenem slogu in v domačem jeziku. Poleg Pengova, Eckman in Josipe Lisac so pri projektu sodelovali še Hugo Race in John Bonnar (Dead Can Dance) iz Avstralije, Cesare Basile iz Italije, Robert Fisher (Willard Grant Conspiracy) iz ZDA, Kimmo Pojonen iz Finske ter Bernays Propaganda in Toni Kitanovski s Cherkezi orchestro iz Makedonije.
'Dvorni norec njegovega veličanstva človeka'
Dokumentarec Moj narobe svet povezuje glasbo in izbrano vizualno in zvokovno arhivsko gradivo iz obsežne zakladnice dolgoletnega ustvarjanja tega človekoljuba, ki je pri delu sledil misli: "Rad bi bil samo navaden klovn za navadne ljudi. Rad bi bil dvorni norec njegovega veličanstva človeka."
Film je nastal v slovensko-avstrijski koprodukciji - v sodelovanju z avstrijskim producentom Golden Girls Film Produktion Ges. N. b. R, financirali pa so ga Ministrstvo za kulturo RS, RTV Slovenija in RAI TV.