Takole zaraščen se je Joaquin pred dnevi pojavil na dobrodelni prireditvi v spomin Paulu Newmanu. Foto: Reuters
Takole zaraščen se je Joaquin pred dnevi pojavil na dobrodelni prireditvi v spomin Paulu Newmanu. Foto: Reuters
Joaquin Phoenix
Zasebno se o Joaquinu ne ve veliko, saj igralec ni ravno najbolj zgovoren, Riverjeva tragedija pa ga je naučila, da skuša ubežati očem javnosti. Foto: EPA
We Own The Night
V mafijskih nočeh je bil Bobby Greene, upravitelj nočnega kluba, ki skuša ohranjati varno razdaljo med seboj in ruskim gangsterjem, ki posluje iz njegovega kluba.
Hoja po robu
Vlogo v Hoji po robu je Joaquin večkrat navedel kot največji izziv v svoji karieri. Foto: EPA
Jared Leto
Po sledi Jareda Leta? Foto: EPA

Za oskarja dvakrat nominirani igralec (za zgoraj omenjena filma, Gladiator (2000) in Hoja po robu (2006)) je kot strela z jasnega udaril z napovedjo, da svoj poklic obeša na klin - čeprav je njegov najnovejši film še tako svež, da ga še nekaj mesecev ne bo v kino. V intervjuju za oddajo Extra je "mimogrede" izjavil, da bo njegov naslednji film, Two Lovers, obenem tudi njegov zadnji. 34-letnik je še povedal, da se bo odslej posvečal le še glasbi, ni pa natančneje razložil, kdaj in v kakšni zasedbi ga lahko pričakujemo na koncertnih odrih.

Labodji spev bo romantična komedija
Two Lovers - ameriška premiera je napovedana za 13. februar, kar veliko pove o naravi filma - bo zgodba o (za zdaj še) samskem moškem, ki je razpet med družinsko prijateljico, ki mu jo skuša za nevesto vsiliti družina, in lepo, a muhasto sosedo. Poleg Joaquina v filmu, ki ga je režiral James Gray, nastopajo še Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw in Isabella Rossellini. Zanimivo je, da je pod Greyevo režijsko taktirko nastal še eden od Joaquinovih zadnjih filmov, podobno kot Two Lovers v Brooklyn postavljeni triler Mafijske noči (We Own The Night, 2007).
"List" Phoenix
Čeprav Joaquín Rafael Phoenix že dolgo ni več "le" mlajši brat leta 1993 tragično preminulega Riverja Phoenixa, se ju vseeno še vedno pogosto omenja v isti sapi - bila sta namreč prva brata z igralskimi oskarjevskimi nominacijami. (River, ki je pri 23 letih umrl zaradi prevelikega odmerka mamil, je bil nominiran za film Running On Empty). Phoenix je mešanega rodu, v njemu se pretakajo irska, španska, madžarska in ruska kri. Starša sta bila hipija, kar bi verjetno lahko uganili tudi iz imen preostalih otrok - poler Riverja in Joaquina (več let se je dal klicati Leaf, List) so v družini še dekleta Rain (Rainbow Joan of Arc), Liberty Butterfly in Summer Joy.
Čeprav je oskarja za Gladiatorja dobil le Joaquinov soigralec Russell Crowe, pa ga je Phoenix kot paranoični mladi cesar po mnenju mnogih v filmu popolnoma zasenčil. Igralec slovi po tem, da mu ni težko narediti kar koli, da bi se bolj zlil z vlogo, tako se je za cesarja Commodusa zredil in "gojil" nezdravo polt. ‘’Ko berem scenarij, začenjam videti lik. In kaže, da moram vedno narediti kaj s svojimi lasmi."
Mož v črnem bi bil ponosen
Dober dokaz za to, da je Joaquin "metodološki" igralec, je podatek, da se je takoj po snemanju filmske biografije Johnnyja Casha, ki mu je prinesla zlati globus in oskarjevsko nominacijo (njegovi soigralki Reese Witherspoon pa tudi zlati kipec), začel zdraviti zaradi alkoholizma. Sam Cash si je menda že od samega začetka v vlogi sebe želel videti Joaquina, ta pa je glasbeno legendo hotel zadeti do pikice natančno, zato si je kupil kitaro, se naučil igrati nanjo in par let vadil in oponašal Cashevo mimiko, glas, način igranja, petja in samo osebnost. Vse pesmi v filmu Hoja po robu je odpel sam, saj je menil, da bo le tako vse skupaj dovolj avtentično.
To seveda še zdaleč nista njegovi edini vlogi: v Škandaloznem peresu (Quills) je denimo igral razklanega duhovnika, ki v norišnici skrbi za Markiza de Sada. Dvakrat je sodeloval z režiserjem M. Nightom Shyamalanom: v Znamenjih (2002) kot odcveteli igralec bejzbola, v Vasi ob gozdu (2004) pa kot zaljubljeni kmet. V zadnjih letih je režiral tudi več glasbenih videov (za skupine Ringside, She Wants Revenge, People in Planes).
Najnovejši v vrsti slavnih "multipraktikov"
Joaquin seveda še zdaleč ni prvi igralec, ki je ugotovil, da je trava na pevski strani plotu bolj zelena. Na začetku leta je veliko prahu s svojim albumom priredb Toma Waitsa dvignila Scarlett Johansson, ki pa se filmu kljub temu še ne namerava odpovedati. Bolj ali manj le še poje pa Juliette Lewis (zdaj pevka pri Juliette & The Licks), z občasnimi izleti v rockerske vode pa se lahko pohvalijo (čeprav bi v nekaterih primerih raje uporabili kak drug glagol ...), Keanu Reeves (basist pri Dogstar), Russel Crowe (30 Odd Foot of Grunts), Lindsay Lohan, Paris Hilton, Jared Leto (30 Seconds from Mars), Bruce Willis (z albumom The Return of Bruno), Steven Seagal in celo sam William Shatner.
Ana Jurc
V galeriji si oglejte utrinke iz nekaj Joaquinovih filmov.