John Malkovich je nekoč izjavil, da moraš biti, če z igralskim poklicem nisi sposoben zaslužiti, bodisi neverjetno neumen ali pa imeti tragično slabo srečo'. Foto: EPA
John Malkovich je nekoč izjavil, da moraš biti, če z igralskim poklicem nisi sposoben zaslužiti, bodisi neverjetno neumen ali pa imeti tragično slabo srečo'. Foto: EPA
'Predvsem je bilo treba spoštovati vsa živa bitja - kategorija, v katero niso sodili policisti, ljudje z vezmi z vlado, bankirji in tisti, ki so svoj denar uporabljali za držanje navadnih ljudi v šahu,' - tako Lilin v svoji knjigi opiše etične norme, po katerih je bil vzgajan.

Ameriško-italijansko dramo Educazione siberiana (Sibirska vzgoja) režiser Gabriele Salvatores snema po avtobiografiji Nicolaija Lilina o odraščanju v skupnosti Urka v Pridnjestrki republiki (to je od Moldavije odcepljena republika med Moldavijio in Ukrajino, ki pa ni mednarodno nikjer priznana država in je tako, strogo gledano, del Moldavije). Pravzaprav je zadnja klapa - film so posneli v Litvi - padla prav ta teden.

V filmu, ki zveni kot nekakšen križanec med Gomorro in Cronenbergovimi Smrtnimi obljubami, John Malkovich igra Kuzmo, večkratnega kaznjenca, ki ga sovjetske oblasti skupaj še z drugimi zaporniki v zadnjih letih stare republike izženejo v Pridnjestrsko republiko. Kuzja skuša svojemu vnuku Kolimi (igra ga mladi Litovec Arnas Fedaravicius) vcepiti arhaična načela "kriminalne etike".

"To je zanimiva zgodba o načinu življenja, o katerem večina publike verjetno ne ve ničesar," je Malkovich pripomnil na tiskovni konferenci, ki se je je udeležil, preden je zapustil Litvo. "Vse stvari so tako zelo globalizirane in amerikanizirane. Zanimivo je pomisliti, da je ta vrsta kriminalne kulture že skoraj izumrla. Celotna izkušnja je bila zame očarjiva." Knjižno predlogo z enakim naslovom so literarni kritiki po hvalili zaradi ganljivega prikaza otroške nedolžnosti in verističnega portreta skupnosti nasilnih mož, ki imajo zelo romantične predstave o svojem prestopniškem življenju.

Malkovich: Tudi igralec mora kaj prispevati
Malkovich prav tako ni skoparil s hvalo na račun režiserja. "Gabriele je našel čudovito ravnovesje med tem, da vem, kaj hoče, in tem, da se je pripravljen pustiti presenetiti. To ni najlažja stvar na svetu, ampak mislim, da jo vsi najboljši režiserji premorejo." Sam si na primer ne bi (več) želel sedeti na njegovem stolčku: "Režija je grozna služba. S seboj prinese ogromno pritiska; igralec bi moral prispevati tako, da da od sebe največ, kar zmore, da k delu nekaj doprinese in ne samo čaka, da mu režiser pove, kaj naj počne."

Za lažje obujanje spomina na Malkovichev (kdo bi ocenil, da komično pretirani) ruski naglas prilagamo odlomek iz filma Rounders (1998).