Gal Gadot je že komentirala, da ni bilo nikakršnega nesporazuma:
Gal Gadot je že komentirala, da ni bilo nikakršnega nesporazuma: "Zelo dobro sem ga razumela." Foto: AP

V novem intervjuju za New York Magazine se je Whedon, ki je z Gal Gadot sodeloval pri blockbusterju Liga pravičnih (2017), dotaknil igralkinega lanskega razkritja dogodkov na snemanju. Izraelska zvezdnica se je razmer na snemanju spominjala takole: "Grozil je moji karieri in rekel, da mi jo bo zagrenil, če bom kako ukrepala (glede njegovega neprimernega obnašanja, op. n.)."

Sorodna novica Joss Whedon obtožen "krutosti" na snemanju serije Buffy, ubijalka vampirjev

Jezikovna ovira?
"Ljudem ne grozim. Kdo počne kaj takega?"
je zdaj komentiral 57-letni režiser, ki o domnevnem incidentu pravi: "Angleščina ni njen prvi jezik, jaz pa se izražam na nadležno ocvetličen način." Pravi, da je igralki, ko je zahtevala izpustitev nekega njenega prizora iz filma, v šali rekel, da bi "ga morala privezati na železniške tire in to narediti prek njegovega trupla". Ona ga je, tako Whedon, narobe razumela, češ da govori o njenem truplu.

Gal Gadot je medtem za revijo že komentirala, da ni bilo nikakršnega nesporazuma: "Zelo dobro sem ga razumela."

"Nisem mogla verjeti, da tako govori z mano"
Gal Gadot je sicer o svojem trenju z Whedonom prvič spregovorila lani, v intervjuju za izraelsko televizijo N12. "Imela sem določene težave z Jossom, a sem jih uredila." "Ko je zagrozil, da mi bo zagrenil kariero, sem se odzvala na kraju samem." Lani se Whedon ni odzival na prošnje za komentar teh izjav.

Novembra lani je za Elle povedala še, da je bila "šokirana" nad tem, kako je režiser govoril z njo na snemanju, in da se je po opisanem incidentu "tresla kot šiba na vodi". "Kar zvrti se ti v glavi, ker ne moreš verjeti, kaj si pravkar slišal. In če z mano govori tako, očitno to počne tudi drugim."

Dolga leta je Whedon užival sloves naprednega ustvarjalca, ki je v svojih serijah in filmih odstopal prostor
Dolga leta je Whedon užival sloves naprednega ustvarjalca, ki je v svojih serijah in filmih odstopal prostor "močnim ženskim likom". V zadnjih letih se je ta javna podoba začela krhati. Foto: Reuters
Eden od igralcev iz Lige pravičnih, Ray Fisher, je pred časom Whedona obtožil
Eden od igralcev iz Lige pravičnih, Ray Fisher, je pred časom Whedona obtožil "zlorab, neprofesionalnega in nesprejemljivega vedenja" na snemanju. Posledično so njegov lik, Cyborga, črtali iz prihajajočega samostojnega filma o Flashu, kjer bi moral imeti stransko vlogo. Foto: IMDb

Neprimernega vedenja ga obtožuje še en igralec
V novem intervjuju se je Whedon odzval tudi na obtožbe Raya Fisherja, ki je v Ligi pravičnih igral Cyborga. Igralec je leta 2020 tvitnil, da se je Whedon med dodatnimi snemanji obnašal "gnusno, neprimerno, neprofesionalno in popolnoma nesprejemljivo". Pozneje je v intervjuju za Forbes izjavil še, da je "bila rasa samo ena izmed težav pri dodatnih snemanjih". Prihajalo naj bi namreč do "izpadov, groženj, izsiljevanja, posmehovanja, nevarnih delovanih pogojev, poniževanja in sprenevedanja". Fisher se spominja, da njegovih vsebinskih pomislekov in pripomb ni resno jemal nihče, od Whedona pa do predsednika DC Films Geoffa Johnsa in drugih vodilnih.

Iz studia so takrat odgovorili, da so Cyborgovo vlogo v filmu zmanjšali, ker njegova zgodba "logično ni imela repa in glave" in ker "jim ni bila všeč Fisherjeva igra". Ten kože pa naj bi v poprodukciji posvetlili vsem igralcem, ne samo Fisherju.

Joss Whedon zdaj pravi, da Fisherjeve trditve niso "niti resnične niti vredne komentarja". Igralčevo prisotnost na snemanju opisuje kot "zlohotno silo": "Govorimo o slabem igralcu v obeh pomenih besede."

Obstajata dve Ligi pravičnih
Whedon je na režiserjev stolček Lige pravičnih sedel po tem, ko je Zack Snyder zaradi smrti svoje 20-letne hčerke od projekta sredi dela odstopil. Studio Warner si ni mogel privoščiti zamika, zato so najeli Jossa Whedona, ki je vskočil in film dokončal. Whedon, ki je bil sicer soavtor scenarija (ter režiser dveh filmov o konkurenčnih Maščevalcih), je takoj po prihodu naročil obsežna dodatna snemanja in temeljito posegel v zasnovo filma.

Oboževalci so se zato več let spraševali, kakšen bi bil spektakel, če bi imel Snyder pri njem zadnjo besedo: lani je HBO Max nato objavil "Snyderjevo različico" filma, ki je bila dejansko bolje sprejeta od Whedonove.