Julia Roberts je bila za oskarja nominirana štirikrat, dobila pa ga je enkrat, za Erin Brokovich. Foto: AP
Julia Roberts je bila za oskarja nominirana štirikrat, dobila pa ga je enkrat, za Erin Brokovich. Foto: AP

Danes 56-letna Roberts velja za eno najbolj znanih in priljubljenih igralk ameriške kinematografije. Znana je tudi po svojih humanitarnih in okoljevarstvenih angažmajih.

Sorodna novica Čedno dekle pri 30: škodljiv mit o Pepelki ali nerazumljena moderna klasika?

Vloga, ki jo je izstrelila med zvezde in ji prinesla zlati globus ter oskarjevsko nominacijo, je bila vloga prostitutke Vivian z mehkim srcem v filmu Čedno dekle (1990). Njeno kariero so dolga leta zaznamovale romantične komedije, tudi nekaj takih, ki danes veljajo za stebre žanra, na primer Notting Hill, Moj bivši se poroči in Jej moli ljubi. Oskarja je osvojila za vlogo v filmu Erin Brokovich iz leta 2001, posnetem po resničnih dogodkih.

Francoska akademija je v svoji utemeljitvi nagrade omenila tudi igralkino sodelovanje z uglednimi režiserji, kot so Steven Soderbergh (Oceanovih 11), Mike Nichols (Closer) in Luca Guadagnino (film After the Hunt prihaja v prihodnjem letu).

"Julia Roberts ni samo filmska zvezda, ampak tudi kulturna ikona, katere vpliv seže onkraj njenih vlog," so zapisali v Akademiji.

Častnega cezarja za celotno kariero sta letos prejela francoska režiserka in igralka Agnes Jaoui ter britanski režiser Christopher Nolan, sicer pa so med dobitniki priznanja na primer David Fincher (2023), Cate Blanchett (2022), Robert Redford (2019) in George Clooney (2017). Podelitev naslednjih francoskih filmskih nagrad bo vodila igralka Catherine Deneuve; slovesnost bo v živo predvajala televizija Canal+.

Nominacije za nagrade bodo predvidoma objavljene 29. januarja 2025. Lani je glavno nagrado osvojila drama Justine Triet Anatomija padca, ki je prejela cezarja za najboljši film in najboljšo režijo.