Kajenje v filmih slabo vpliva na otroke. Foto: Reuters
Kajenje v filmih slabo vpliva na otroke. Foto: Reuters

To je bila ena od najpomembnejših ugotovitev prve ameriške raziskave o vplivu, ki ga ima kajenje, kot ga mladi vidijo v filmih. Na anketo je odgovarjalo 6.522 mladih, starih od 10 do 14 let, pokazala pa je, da je lani vsaj eno cigareto pokadilo 22,3 odstotka srednješolcev in 8,1 odstotka osnovnošolcev. Raziskava je pokazala, da ima kajenje v filmih več vpliva na začetek kajenja kot kajenje staršev ali drugih bližnjih, preprečuje pa ga ne niti ukvarjanje s športom.

Posebne oznake za filme, v katerih kadijo
Po objavi raziskave so ameriški pediatri pozvali filmarje, naj umaknejo tovrstne prizore iz filmov ali vsaj omejijo prikazovanje cigaretnih trgovskih znamk. Predlagajo tudi, da bi filmom, v katerih igralci kadijo, dodali podobno oznako, kot jo imajo filmi, v katerih so eksplicitni prizori nasilja, spolnosti ali brezbožnosti.

Kriv je velik vpliv filmov na splošno
V raziskavi so mlade povprašali, katere od naključno izbranih 50 filmov so gledali, in ugotovili, da so tisti, ki so gledali filmsko kajenje, v 2,6-krat večji nevarnosti, da začnejo kaditi, kot njihovi vrstniki, ki tovrstnih prizorov niso videli. Eden od razlogov, zakaj ima kajenje v filmih tako velik vpliv, je velik socialni vpliv, ki ga imajo filmi na splošno na starostno skupino od 10 do 14 let.