Dokumentarni film si lahko ogledate spodaj.

Hej, učitelji, ruski dokumentarni film
Naslov filma je izposojen iz verza  pesmi Another Brick In The Wall zasedbe Pink Floyd, ki poziva:
Naslov filma je izposojen iz verza pesmi Another Brick In The Wall zasedbe Pink Floyd, ki poziva: "Hey! Teachers! Leave them kids alone!"Foto: IMDb

Začetniškemu zanosu sledi prizemljitev
Dokumentarni film v opazovalni maniri v razponu enega leta sledi mladima učiteljema Katji (Ekaterina Mamontova) in Vasji (Vasilij Karitonov), ki sta polna zanosa in želje po širjenju obzorij mladostnikov, na novem delovnem mestu pa naletita na zelo konservativno okolje, prežeto z nacionalizmom, homofobijo, seksizmom.

Poslušnost in disciplina v sodobnosti
"Zakaj bi hotel pridobiti njihovo zaupanje? Saj si vendar učitelj!" pomenljivo komentira eden izmed učiteljskih kolegov. V tem šolskem okolju odrasli namreč najbolj cenijo poslušnost in disciplino, čeprav so otroci v večini povsem razpuščeni in precej neprepričljivi celo v bralni pismenosti.

Brezbrižnost do drugačnih mnenj
"Kaj pa vem, kaj bi jim rad povedal o svetu. Zakaj na česnu v naših trgovinah piše, da je iz Kitajske," pove eden od učiteljev v dokumentarcu. Ena od učiteljic pa pravi, da bi rada "spremenila predstave o tem, kaj naj bi dekleta počela".

Tako učitelja mladostnikom govorita o človekovih pravicah, feminizmu, pa tudi o ruski politiki, a velika večina jih šolo občuti kot zapor in so do drugačnih mnenj povsem brezbrižni. Tudi pedagoška pot Katje in Vasje se po enem šolskem letu tu konča, vendar ne povsem brez uspeha, kot lahko preberemo v najavi filma.

Uro in pol trajajoči dokumentarec Hej, učitelji, ki nosi lansko letnico nastanka, je delo ruske režiserke Julije Višnevec.