Prizor iz nove dokumentarno-igrane serije TV Slovenija. Foto: RTV SLO
Prizor iz nove dokumentarno-igrane serije TV Slovenija. Foto: RTV SLO
Janez Puhar
Puhar si je prostor v zgodovini zagotovil s svetlopisom na steklene plošče. Foto: RTV SLO

Na predstavitvi serije so si obiskovalci lahko ogledali drugi del oddaje z naslovom Obrtniki, ljubitelji in umetniki. Serija kronološko prikazuje dobro stoletje in pol dolgo pot fotografije v slovenskih krajih, nastala pa je s pomočjo slovenskih in tujih muzejev, arhivov ter galerij.

Kmalu še na malih zaslonih
Kot režiser se je pod serijo podpisal Zdravko Pečenko, scenariji oddaj pa so prišli izpod peresa Primoža Lampiča iz kustodiata za fotografijo Arhitekturnega muzeja v Ljubljani. Po predstavitvi na Primorskem pa si bo širša javnost vseh sedem oddaj lahko ogledala v sedmih ponedeljkovih popoldnevih na prvem programu Televizije Slovenija. Prvi del serije, ki so jo posneli v obnovljenem Pelikanovem steklenem fotografskem ateljeju, bo na sporedu 9. januarja ob 17.50.

Začelo se je s Puharjem
Ustvarjalci serije so v začetek postavili pionirja svetovne in slovenske fotografije ter izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja, ter nas od tega izhodišča popeljali do današnjih dni in sodobne fotografije. V prvih dveh oddajah tako lahko izvemo več o delih najvidnejših fotografov na Slovenskem do konca prve svetovne vojne, tretja in četrta oddaja prikazujeta obdobje do konca druge svetovne vojne, zadnje tri oddaje pa prikazujejo fotografijo na Slovenskem po letu 1945 ter na kratko orišejo različne vidike in sodobne tokove slovenske fotografije.

O fotografiji spregovorili tudi strokovnjaki
Strokovne komentarje so prispevali tudi umetnostni zgodovinarji in kritiki Peter Krečič, Stane Bernik, Tomaž Brejc, Aleksander Bassin, Sarival Sosič, Lara Štrumej idr., med najbolj znanimi fotografi, ki so jih tokrat ujeli v objektiv kamere, pa so Janez Marenčič, Milan Pajk, Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler, Tone Stojko, Edi Šelhaus, Mario Magajna, Zmago Jeraj, Dragiša Modrinjak, Dragan Arrigler, Bojan Radovič, Arne Hodalič, Franci Virant, Vinko Skale, Bogo Čerin, Rafael Podobnik ter Jože in Miran Hochstätter.