Nominacije za najboljše ameriške televizijske dosežke sta podelila igralca Melissa McCarthy in Joshua Jackson. Nagrade bodo podelili 18. septembra v Los Angelesu. Foto: AP
Nominacije za najboljše ameriške televizijske dosežke sta podelila igralca Melissa McCarthy in Joshua Jackson. Nagrade bodo podelili 18. septembra v Los Angelesu. Foto: AP
Jane Lynch
Jane Lynch, ki bo gostila podelitev letošnjih emmyjev, je svojega emmyja prejela za stransko vlogo v seriji Glee. Foto: EPA
emmy
Letos bodo emmyje podelili že 63. leto. Foto: EPA

Nominacije za najboljše ameriške televizijske dosežke sta podelila igralca Melissa McCarthy in Joshua Jackson. Z neverjetnimi 21. nominacijami vodi miniserija Mildred Pierce, nič manj impresivnih pa ni 19 nominacij za oglaševalsko dramo 60. letih Oglaševalci (Mad Men), ki tokrat računa na zmago v kategorijah najboljše TV-drame in najboljših igralskih nastopov (Jon Hamm in Elisabeth Moss). Tesno za petami sledi Boardwalk Empire z 18 in Saturday Night Live s 16 nominacijami. Komedija preteklega leta je vsekakor Modern Family, ki si je prislužila 17 nominacij. Kot dokazuje serija The Kennedys pa ni vse v "vidnosti"; čeprav je History channel zamenjala z manj znanim ReelzChannel, je svojo kakovost dokazala z 10 nominacijami, vključno z nominacijo za najboljšo miniserijo.

Najboljše serije
Za najboljše komične serije so nominirani The Big Bang Theory, Glee, Modern Family, Pisarna (The Office), Parks and Recreation, 30 Rock.

Po močni zadnji sezoni Mad Man spet predstavlja resno konkurenco v kategoriji najboljših televizijskih dram. Poleg se samozavestno postavljajo še Friday Night Lights in Dexter, dobro sprejeti HBO-jevi seriji Boardwalk Empire in Game of Thrones ter The Good Wife.

Izstopajoči igralski dosežki
Za najboljšo igralko v drami sta nominirani Elisabeth Moss (Oglaševalci) in Mariska Hargitay (Law & Order), ki sta bili med nominirankami že lani, družbo pa jima delajo še Connie Britton (Friday Night Lights), Mireille Enos (The Killing), Julianna Margulies (The Good Wife) in Kathy Bates (Harry's Law).

Za najboljšega igralca v drami so nominirani Steve Buscemi (Boardwalk Empire), Kyle Chandler (Friday Night Lights), Timothy Olyphant (Justified) in tudi lanski nominiranci Michael C. Hall (Dexter), Jon Hamm (Oglaševalci) ter Hugh Laurie (House). Lanskega nagrajenca Bryana Cranstona in nagrajenke Kyre Sedgwick letos ni v izboru.

Za najboljšega igralca v komediji so nominirani Matt LeBlanc (Episodes), Johnny Galecki (The Big Bang Theory), Louis C. K. (Louie), že lanska nominiranca Steve Carell (Pisarna) in Alec Baldwin (30 Rock) ter lanski nagrajenec Jim Parsons (The Big Bang Theory). V igri za najboljšo igralko v komediji so Tina Fey (30 Rock), Laura Linney (The Big C), lanskoletna nagrajenka Edie Falco (Nurse Jackie), Amy Poehler (Parks and Recreation), Melissa McCarthy (Mike & Molly) in Martha Plimpton (Raising Hope).

Nagrajenci bodo razkriti 18. septembra na podelitvi v Los Angelesu, ki jo bo vodila Jane Lynch.