V preteklosti je kot svojo najljubšo vlogo Kathy Bates navajala  Dolores Claiborne (1995), še eno ekranizacijo romana Stephena Kinga.  Foto: AP
V preteklosti je kot svojo najljubšo vlogo Kathy Bates navajala Dolores Claiborne (1995), še eno ekranizacijo romana Stephena Kinga. Foto: AP

Matlock je bila med letoma 1986 in 1995 ena najbolj priljubljenih TV-serij, ki se dogajajo v sodni dvorani; v naslovni vlogi je takrat nastopal Andy Griffith. V novi priredbi za CBS so spol glavnega lika zamenjali in tako bo pronicljiva odvetnica Kathy Bates. Serija, ki bo premiero na CBS-u doživela 22. septembra, bo na voljo na pretočni platformi Paramount+.

Včasih sem ljubosumna na ta talent. Ker se ne znam brzdati - v resnici pa bi samo rada svoje življenje nazaj.

Kathy Bates

76-letna Kathy Bates je sicer v zadnjih letih veliko delala: videli smo jo lahko v filmih The Great Lillian Hall, Are You There God? It’s Me, Margaret in A Family Affair.

"Vse, za kar sem molila, za kar sem garala, za kar sem se prerivala – zdaj se pričakuje od mene, da bom vse to uporabila," je v pogovoru za The New York Times povedala o svoji izkušnji snemanja Matlocka. "In to je izčrpavajoče."

V več kot 50-letni karieri ni nikoli "razmišljala o tem, ali je zvezda ali ne", pravi. "Hotela sem samo biti najboljša, kar sem lahko bila. In to potem postane celo moje življenje. Včasih sem ljubosumna na ta talent. Ker se ne znam brzdati – v resnici pa bi samo rada svoje življenje nazaj."

Kathy Bates je oskarja za najboljšo igralko dobila za svojo vlogo nore oboževalke v grozljivki Misery (1990). Svojo kariero je okronala tudi v dvema emmyjema, za seriji Ameriška grozljivka in Dva moža in pol.

V novem Matlocku bo Kathy Bates
V novem Matlocku bo Kathy Bates "brilijantna odvetnica" Madeline “Matty” Matlock, ki se po letih na obrobju v sedemdesetih vrača v odvetniško pisarno. Foto: CBS
Igralski nagrajenci oskarjev leta 1991: Jeremy Irons, Kathy Bates, Whoopi Goldberg in Joe Pesci. Foto: AP
Igralski nagrajenci oskarjev leta 1991: Jeremy Irons, Kathy Bates, Whoopi Goldberg in Joe Pesci. Foto: AP

V njenem televizijskem opusu sicer najdemo tudi serije Pod rušo (Six Feet Under), Pisarna in Disjointed. Na velikih platnih je poleg Misery najbolj ostala v spominu po Ocvrtih zelenih paradižnikih, Titaniku in Richardu Jewellu.

Vloga v Matlocku po njenih besedah "zajema vse vidike igralstva" in je zato zanjo "popolnoma nova izkušnja". "Veliko sem morala kopati po svojem zasebnem življenju, po svojih lastnih izkušnjah in se naslanjati na vse, kar sem se o svoji obrti naučila v zadnjih petdesetih letih. Velika radost je, da lahko uporabim vse, česar so me naučili drugi in česar sem se naučila sama. Da lahko uporabim cel spekter v enem samem liku. Zato sem se med pripravami globoko zakopala. Spustila sem se v klet, do lastnih negotovosti in neuspehov, da bi razumela, kako se počuti Madeline Matlock. Stvar, h kateri se vedno znova vračam, je obžalovanje."

Povedala je še: "Ko enkrat opravim delo navznoter, se mi prizori kar zgodijo, in tako je tudi prav. No, saj je težko delo. Srečo imam, da sem telesno v dobri formi. V boljši formi, kot sem bila kadar koli doslej v življenju. V zadnjih nekaj letih sem izgubila okrog 50 kilogramov. Dobro se počutim. Počutim se močno. Mislim, da ne bi zmogla te vloge, če se ne bi."