Kino brez stropa bo tudi letos obratoval pred slikovito zgodovinsko kuliso arkad ptujskega gradu. Ena pomembnejših novosti je, da bodo filmi letos prvič predvajani z digitalnim kinoprojektorjem. Foto: Arhiv CID ptuj
Kino brez stropa bo tudi letos obratoval pred slikovito zgodovinsko kuliso arkad ptujskega gradu. Ena pomembnejših novosti je, da bodo filmi letos prvič predvajani z digitalnim kinoprojektorjem. Foto: Arhiv CID ptuj
Mestni kino Ptuj, član Art kino mreže Slovenije in ugledne mednarodne mreže Europa Cinemas, vse leto neguje filmsko kulturo v Podravju, njegov tradicionalni poletni projekt Kino brez stropa pa se je s prikazovanjem filmskih delikates brez vstopnine izkazal kot eden najuspešnejših korakov za popularizacijo in promocijo filmske umetnosti ter filmske vzgoje vseh generacij občinstva. Lani je večerne projekcije na dvorišču ptujskega gradu ter dopoldanske projekcije za otroke v Mestnem kinu Ptuj obiskalo 2.850 gledalcev, podobno število obiskovalcev organizator pričakuje tudi letos. Foto: Arhiv CID ptuj
Z dopoldanskimi projekcijami v Mestnem kinu Ptuj bo poskrbljeno tudi za najmlajše. Foto: Arhiv CID ptuj

V Kino brez stropa prebivalce in obiskovalce najstarejšega slovenskega mesta vabita Mestni kino Ptuj in njegov upravitelj Center interesnih dejavnosti. V sedmih dneh, od 4. do 10. avgusta, se bo zvrstilo 13 brezplačnih projekcij.
Raznoliki filmi, vredni pozornosti
Zasnova večernega programa sledi smernicam iz preteklih let. Gre za eklektično zmes raznolikih filmskih idej, žanrov, estetik in avtorskih izrazov, ki so bili v zadnji kinematografski sezoni prikazani v Sloveniji. Izbranim filmom je skupno to, da si jih je vredno (še enkrat) pozorno ogledati, ter to, da se bodo gledalcem gotovo zasidrali v spomin.
Kino brez stropa bo odprl dobitnik srebrnega berlinskega medveda Grand Budapest hotel Wesa Andersona, ki se nostalgično spominja nekega ne čisto izmišljenega časa, ko je omika še veljala za vrlino. Prikazali bodo naturalistično dramo Adelino življenje Abdellatifa Kechicha, ki si je v Cannesu prislužila zlato palmo, odo umetnosti Večna ljubimca Jima Jarmuscha, Philomena filmskega veterana Stephena Frearsa z Judi Dench ter polanimirano in poligrano distopija Arija Folmana Kongres.
V petek je na sporedu dvojec, ki se teme odpuščanja loteva na skoraj diametralno nasproten način: Krogi srbskega režiserja Srđana Golubovića ter Samo bog odpušča, kontroverzna vizualna mojstrovina Nicolasa Windinga Refna. Sobota bo za dvojno dozo filma poskrbela z udarno dramo Najini otroci Joachima Lafossa ter zmagovalcem letošnjih oskarjev Gravitacija Alfonsa Cuaróna, ki je prejel največ kipcev (poleg nagrade za režijo še šest drugih). Program bo v nedeljo v velikem slogu sklenil letošnji prejemnik oskarja za najboljši tujejezični film, Neskončna lepota Paola Sorrentina.
Kino brez stropa se bo objemu arkadnega dvorišča ptujskega gradu prepustil vsak večer ob 21. uri. V primeru dežja bodo projekcije ob isti uri v Mestnem kinu Ptuj.
Razbojniki, ocean in cirkus za otroke
Otrokom oziroma družinam bodo namenjene tri dopoldanske filmske projekcije v mestnem kinu. Kino vrtiček je priljubljen program Mestnega kina Ptuj, ki z ustvarjalnimi delavnicami po filmskih projekcijah skrbi za to, da je obisk kina za otroke več kot le hitro pozabljena zabava. Otroci si bodo ogledali nemški animirani film Trije razbojniki, francoski dokumentarec Svet oceanov in nepozabno filmsko klasiko, Cirkus Charlieja Chaplina.