Film The Matrix Resurrections režiserke Lane Wachowski je imel premiero v ZDA 18. decembra in je po 14-dnevnem predvajanju v kinematografih na Kitajskem v blagajne že prinesel 12,3 milijona dolarjev, poroča Variety.

Ameriški igralec kanadskega rodu Keanu Reeves (1964) se je proslavil z vlogami v filmih, kot so Moj mali Idaho, Peklenski val, Hudičev advokat, Hitrost in Matrica. Foto: AP
Ameriški igralec kanadskega rodu Keanu Reeves (1964) se je proslavil z vlogami v filmih, kot so Moj mali Idaho, Peklenski val, Hudičev advokat, Hitrost in Matrica. Foto: AP

Prvi trije deli sage, torej Matrica (1999), Matrica Reloaded (2003) in Matrica revolucija (2003), so na svetovni ravni v blagajne prinesli več kot 1,6 milijarde dolarjev.

"Kako Keanu Reeves tega ne razume in sodeluje na koncertu za neodvisnost Tibeta?" piše na uporabniškem računu CHINAD8 na kitajskem družbenem mediju Weibo. "Ali se ti zvezdniki ne bojijo izgube kitajskega trga?" Odziv več uporabnikov, ki se skupaj identificirajo kot "mali rožnati" (Little Pinks), bi lahko vplival na število blagajn na Kitajskem, piše spletni portal IndieWire.

Pod krovnim imenom Mali Rožnati deluje vrsta kibernacionalistilnih skupin
Njihovo ime se nanaša "na rožnato ozadje razpravnega foruma Jinjiang Literature City, znanega spletnega mesta za literaturo na Kitajskem, kjer se je razmahnila nova oblika kibernacionalizma. Danes je to krovni izraz za vse oblike kibernacionalizma na Kitajskem, znotraj katerega je nastala vrsta skupin," pojasnjujejo na spletni strani europeanguanxi.

Sorodna novica Matrica: Obuditev ni začetek druge trilogije - za zdaj ne bo novih filmov

"Film The Matrix Resurrections je zdaj mogoče odstraniti," je zapisal drug uporabnik Weiba. "Odidi s kitajskega trga, hvala."

Reeves se je pridružil virtualnemu protibetanskemu dobrodelnemu koncertu, ki je bil načrtovan za 3. marec, na katerem so sodelovali tudi umetnice in umetniki, kot so Patti Smith, Laurie Anderson, Trey Anastasio in Jason Isbell. Skladatelj Philip Glass je umetniški vodja dogodka.

Podporo Tibetu izkazali tudi Richard Gere, Brad Pitt in Selena Gomez
Kot poudarjajo na IndieWiru, ni prvič, da so odnosi Kitajske s Tibetom vplivali na odziv na film. Richard Gere naj bi zaradi svojega stališča do Tibeta in tesnih vezi s 14. dalajlamo izgubil nekatere pogodbe za filme. Brad Pitt je bil tudi na Kitajskem na črnem seznamu zaradi svoje vloge v filmu Sedem let v Tibetu, Selena Gomez pa je bila izgnana, ker se je slikala z dalajlamo.

Reeves je ob premieri filma že večkrat deloval dobrodelno, odstotek svoje plače v filmu je namenil za raziskave raka in tudi plačal celotni ekipi, da se udeleži premiere v San Franciscu, je potrdil njegov kaskaderski dvojnik Chad Stahelski.