Filmski Janez Puhar med izvajanjem postopka hyalotipije oz. svetlopisa na steklene plošče. Foto: RTV SLO
Filmski Janez Puhar med izvajanjem postopka hyalotipije oz. svetlopisa na steklene plošče. Foto: RTV SLO
Zgodovina fotografije na Slovenskem
Brez obnovljenega Pelikanovega snemalnega studija v Celju bi si bilo snemanje težko zamislliti Foto: RTV SLO
Veliko so snemali v bližini Bleda.
Utrinek iz snemanja: Puhar na prostem portretira svojega svaka. Foto: RTV SLO

Prva klapa dokumentarno-igrane serije Fotografija na Slovenskem, ki bo od 9. januarja naprej sedem ponedeljkovih večerov na sporedu nacionalke, je padla že aprila 2003 v Muzeju novejše zgodovine Celje. Glavnina prizorov je bila posneta v obnovljenem Pelikanovem steklenem fotografskem ateljeju, ki velja za posebnost celo v evropskem formatu. Oddaje so nekakšen pregled stopetdeset let dolge zgodovine slovenske fotografije, ki se je začela z Janezom Puharjem, izumiteljem fotografije na steklo.

Ideja, ki se je kristalizirala vrsto let
Pobudnik, soscenarist in režiser serije je Zdravko Pečenko. Za dokumentarec V svetlobi treh stoletij, portret pokojnega nestorja slovenske fotografije Petra Lampiča in svojevrstno fotografsko kroniko Ljubljane 20. stoletja, je režiser Pečenko leta 2001 na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado vesna za najboljše televizijsko igrano ali dokumentarno delo. Takrat je predlagal, da televizija posname serijo dokumentarnih oddaj o fotografiji na Slovenskem, naslednje leto pa je scenarist serije Primož Lampič iz kustodiata za fotografijo Arhitekturnega muzeja v Ljubljani pisal scenarije.

Fotografskega pionirja Janeza Puharja je odigral "resnični" fotograf Bojan Vrdelja; za komentar najstarejših fotografskih postopkov in tehnik so poskrbeli profesor fotografije Oskar Karel Dolenc in mojstra fotografije Anton Demšar in Sandi Jesenovec ter zbiralec Valentin Benedik. Že na začetku je projekt podprlo Društvo fotografov Slovenije in njegov predsednik Ferucio Hrvatin. Poleg tega so pomagali pri snemanju, na pomoč pa so priskočili tudi zasebni zbiralci in ljubitelji fotografije.

Štafeta v sedmih etapah
V prvih dveh oddajah so prikazana dela najvidnejših fotografov na Slovenskem do konca prve svetovne vojne. Tretja in četrta oddaja zaobjameta obdobje do konca druge svetovne vojne. Zadnje tri oddaje prikažejo fotografijo na Slovenskem po letu 1945 ter na kratko orišejo različne vidike in sodobne tokove v slovenski fotografiji.

Znani obrazi - tokrat na drugi strani fotografske leče
V seriji nastopijo znani slovenski fotografi Janez Marenčič, Milan Pajk, Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler, Tone Stojko, Edi Šelhaus, Mario Magajna, Zmago Jeraj, Dragiša Modrinjak, Dragan Arrigler, Bojan Radovič, Arne Hodalič, Franci Virant, Vinko Skale, Bogo Čerin, Rafael Podobnik, Jože in Miran Hochstätter in drugi.

V seriji s strokovnimi komentarji nastopijo tudi umetnostni zgodovinarji in kritiki Peter Krečič, Stane Bernik, dr. Tomaž Brejc, Aleksander Bassin, Sarival Sosič, Lara Štrumej in drugi.