Brenda Blethyn je poleg Vere najbolj znana po vlogi v družinski drami Mika Leigha Skrivnosti in laži (1996), slednja ji je prinesla tudi zlati globus za najboljšo igralko. Foto: Promocijsko gradivo
Brenda Blethyn je poleg Vere najbolj znana po vlogi v družinski drami Mika Leigha Skrivnosti in laži (1996), slednja ji je prinesla tudi zlati globus za najboljšo igralko. Foto: Promocijsko gradivo
Til Schweiger (levo) je neizprosni inšpektor Tschiller. Foto: Promocijsko gradivo
Shetlandske skrivnosti se odvijajo v skupnosti 'na koncu sveta' na Shetlandskem otočju. Foto: Promocijsko gradivo
Prevara: na videz lahkoten poletni skok čez plot kmalu dobi velikanske razsežnosti. Foto: Promocijsko gradivo

Vera je priljubljena angleška detektivska miniserija, posneta po literarnih uspešnicah Ann Cleeves. Glavna junakinja, ki jo upodablja odlična Brenda Blethyn, je Vera Stanhope, izkušena policijska inšpektorica dobrega srca, a nekoliko nenavadna in "zamorjena" samotarka, ki je predana svojemu delu.

V prvi epizodi šeste sezone Vera preiskuje umor ženske srednjih let, ki so jo okrutno pretepli in umorili. V preiskavi odkrije, da je imela dve hčerki in da se je šele pred kratkim vrnila k njima. Zapustila ju je v otroštvu zaradi drugega moškega. Starejša hči je poročena, mlajša pa ima težave z mamili. Vera odkrije, da ženska ni bila priljubljena v vasi, da je imela več ljubimcev in da se je marsikomu zamerila, tudi kmetu, čigar vnukinja je našla njeno truplo. Vera določi, da bo za stike z družino skrbela policistka Bethany, kar se izkaže za usodno.

Po zadnji epizodi Vere, ki bo na ogled prihodnjo nedeljo, bosta v ponedeljek, 19. septembra, in torek, 20. septembra, na sporedu oba dela druge sezone Inšpektorja Tschillerja. Mednarodno uveljavljeni nemški igralec, producent, scenarist Til Schweiger je svojeglavi hamburški inšpektor Nick Tschiller, ki nemalokrat tvega preveč. Njegovo zasebno življenje je precej kaotično; je ločen in ima odraščajočo hčer, s katero imata dober odnos, vendar ima za njuno druženje vedno premalo časa, saj je svojemu delu popolnoma predan.

Zadnji septembrski konec tedna pa bo rezerviran za Shetlandske skrivnosti, škotsko miniserijo, ki se vrača s tremi epizodami. Tako kot Vera je posneta po delih angleške pisateljice kriminalnih romanov Ann Cleeves. Glavni junak je inšpektor Jimmy Perez (Douglas Henshall), domačin, ki se je na Shetlandsko otočje vrnil po dolgoletni odsotnosti s hčerko Cassie. Perez živi v majhni skupnosti "na koncu sveta", kot pravijo, kjer se vsi poznajo. Ko se zgodi prvi umor, nezaupanje med domačini narašča. Perezova naloga je, da razišče zločin in najde morilca, pri čemer mu pomaga narednica Alison Macintosh - Tosh. V drugi sezoni bosta razrešila nekaj novih primerov.

Že od prejšnjega tedna pa na prvem programu TV Slovenija predvajajo ameriško nadaljevanko Prevara o aferi z natakarico Alison (Ruth Wilson), v katero se med poletnim bivanjem na Long Islandu zaplete pisatelj Noah (Dominic West). Razmerje ne mine brez posledic in dogajanje tistega poletja spremljamo skozi dve različni pripovedi – gre za zaslišanje Alison in Noaha, ki ga vodi detektiv Jeffries. Prevara je leta 2015 prejela zlati globus za najboljšo serijo, Wilsonova pa zlati globus za najboljšo igralko.

Nedeljski večeri na prvem so termin za angleško nadaljevanko Skrivnost z Jamesom Nesbittom v glavni vlogi. Serija je posneta po resničnih dogodkih. Leta 1991 sta se v obmorskem mestu Coleraine na Severnem Irskem zaljubila globoko verna baptista, učiteljica Hazel Buchanan in spoštovani zobozdravnik Colin Howell. Oba sta poročena, vendar se Colin zaradi verskega prepričanja noče ločiti, zato se prešuštnika odločita za drugačno pot. Izvedeta umor svojih zakoncev, a na način, ki je preiskovalce vodil k sklepu, da je šlo za samomor. Storilcema je uspelo pretentati policiste, a senci preteklosti nista nikoli zares ušla. Njuna zveza je razpadla in ustvarila sta si novo življenje. Dvajset let pozneje se zgodi vrsta dogodkov, za katere Howell verjame, da so božja kazen. Breme preteklosti zanj vendarle postane pretežko. Drevi ob 20.00 bo na sporedu druga epizoda.