Pabla Llaraina bo v zvezi z likom Diane zanimala predvsem
Pabla Llaraina bo v zvezi z likom Diane zanimala predvsem "dekonstrukcija pravljice", torej njena odločitev, da se odpove predvideni vlogi britanske kraljice. Foto: AP

Scenarij za film bo napisal Steven Knight, sicer eden od glavnih producentov televizijske serije Peaky Blinders. Larraín je poleg omenjene drame Jackie (2016) med drugim režiral Nerudo (2016) in Klub, dramo o "varni hiši" za ostarele pedofilske duhovnike.

Slovo od prestola
V filmu Spencer bomo princeso Diano spoznali na posestvu Sandringham, v "usodnem koncu tedna", ko se dokončno zave razpok v svojem zakonu s princem Charlesom. "Odločili smo se vstopiti v zgodbo o identiteti in o tem, kako se ženska nekako odloči, da ne bo kraljica," je Larraín povedal za hollywoodski portal Deadline. Dodal je: "Je ženska, ki se v filmu odloči in spozna, da hoče biti ženska, ki je bila, preden je spoznala Charlesa." Snemanje naj bi se začelo na začetku naslednjega leta.

Zgodbo Charlesa in Diane Larraín razume kot antitezo tradicionalni pravljici o princesi. "Ko sem bil jaz otrok, smo pravljico razumeli takole: princ poišče princeso, jo prosi za roko in iz nje naredi kraljico. Ko se oseba odloči, da raje ne bi bila kraljica, da bo raje sama svoja oseba, je to prelomna odločitev, obrat pravljice na glavo. Njena odločitev me je že takrat zelo presenetila in mislim, da ni mogla biti lahka. To bo v srcu filma."

Ločitev Charlesa in Diane je bila leta 1992 nezaslišana poteza za dediča britanskega prestola. Ko je Diana pet let pozneje umrla, je bila kraljeva družina zaradi pomanjkanja kakršnega koli odziva tarča ogorčenja britanske javnosti. Foto: Reuters
Ločitev Charlesa in Diane je bila leta 1992 nezaslišana poteza za dediča britanskega prestola. Ko je Diana pet let pozneje umrla, je bila kraljeva družina zaradi pomanjkanja kakršnega koli odziva tarča ogorčenja britanske javnosti. Foto: Reuters

Diana Spencer se je s princem Charlesom poročila leta 1981. Razšla sta se leta 1992, ločila pa sta se štiri leta pozneje. Umrla je leta 1997 v avtomobilski nesreči, ki je bila v poznejših letih predmet neštetih teorij zarote.

Sorodna novica Filmska recenzija: Diana

Že zdavnaj ne več samo Bella
Kristen Stewart je med zvezde izstrelila vloga Belle Swan v franšizi Somrak, a si je od takrat podobno kot Robert Pattinson z izbiro raznolikih vlog ustvarila sloves zanimive ljubljenke neodvisnega filma (Oblaki nad Sils Mario, Osebna nakupovalka, Seberg). Obenem se ni odpovedala niti hollywoodski karieri: nastopila je v lanski različici Charliejevih angelčkov in pred petimi leti v vlogi Sneguljčice v filmu Sneguljčica in lovec. Čilski režiser je Kristen Stewart označil kot "eno od izjemnih igralk današnjega časa". "Kristen Stewart je lahko marsikaj, lahko je zelo skrivnostna in krhka ter ne nazadnje tudi zelo močna, in prav to potrebujemo," je povedal.

Valižansko princeso so doslej upodobile že različne igralke. Leta 2013 je v naslovni vlogi filma Diana režiserja Oliverja Hirschbiegla nastopila Naomi Watts, ki je bila pokojni princesi v resnici podobna, a je bil sam film tako obupno slab, da njeno delo ni moglo priti do pravega izraza.

V Netflixovi prestižni seriji Krona (The Crown), ki dramatizira vladavino kraljice Elizabete II., bodo "Dianina leta" tema naslednje, četrte sezone. Igrala jo bo Emma Corrin.

Emma Corrin je za svojo vlogo v Kroni očitno vadila slavni Dianin plašni pogled izpod čela. Foto: IMDb
Emma Corrin je za svojo vlogo v Kroni očitno vadila slavni Dianin plašni pogled izpod čela. Foto: IMDb