Nicole Kidman, ki je že večkrat dokazala, da zna biti izjemna igralka, se že dolgo ni pojavila v kakšnem kakovostnem projektu. Morda je ta vloga točno to, kar njena kariera potrebuje? Foto: EPA
Nicole Kidman, ki je že večkrat dokazala, da zna biti izjemna igralka, se že dolgo ni pojavila v kakšnem kakovostnem projektu. Morda je ta vloga točno to, kar njena kariera potrebuje? Foto: EPA
Grace Kelly
Grace Kelly je princa Rainierja Monaškega spoznala na festivalu v Cannesu leta 1955. Poroka iz z njo umik Grace iz filmskih voda sta sledila že leto dni pozneje.

Kot poroča filmska revija Variety, bo zgodovinski film Grace of Monaco po scenariju Arasha Amela režiral Olivier Dahan. Proračun je ocenjen na 15 milijonov dolarjev (11,4 milijona evrov).

Sveža princesa se ni ustrašila diplomacije
Film ni zamišljen kot biografija celotnega princesinega življenja, ampak se bo vrtel okoli šest mesecev trajajočega francosko-monaškega spora glede davčne politike v zgodnjih 60. letih. V reševanje spora o monaški "davčni oazi" s tedanjim francoskim predsednikom Charlesom de Gaullom se je vpletla tudi novopečena princesa Grace Kelly, ki je kariero filmske zvezde sklenila leta 1956, po poroki z monaškim knezom Rainierjem III.

Kellyjeva je v svoji kratki, vendar bleščeči filmski karieri zaigrala v vesternu Freda Zinnemanna Točno opoldne (1952) ter v Hitchcockovih psiholoških študijah Dvoriščno okno (1954) in Kliči M za umor (1954). Za glavno vlogo v filmu Podeželsko dekle (1954) je dobila tudi oskarja.

Spoštljivo o kronanih glavah?
Kot piše Variety, naj bi bil Dahanov film po tonu podoben Kraljevemu govoru Toma Hooperja, zmagovalcu lanskih oskarjev. Film Grace of Monaco naj bi na velika platna prišel leta 2014.

Filmi, kakršne Akademija ljubi
Dahan je z zgodovinsko-biografskim filmom že požel uspeh. S filmom o francoski šansonjerki Edith Piaf Življenje v rožnatem je Marion Cotillard prinesel oskarja za glavno vlogo. Tudi Kidmanova se lahko pohvali z zlatim kipcem, prejela ga je za glavno vlogo pisateljice Virginie Woolf v filmu Ure do večnosti (2002).